Опасна сграда е надвиснала над улица в крайморската зона на Каварна

Опасна сграда се руши в крайморската зона на Каварна, част от нея е надвиснала опасно над улицата. Местните се опасяват от инциденти с фатален край. Сградата е културно-историческа ценност – част от старите „Магазии”. Към момента тя е частна собственост.

Опасна сграда е надвиснала над улица в крайморската зона на Каварна

За опасната сграда сигнализира жител на крайморския град – Деан Дуков.  „От месеци алармираме, аз лично съм подал сигнали към 112. Сградата е животозастрашаваща, с всеки изминал ден тя надвисва все повече и повече над улицата, през която минават денонощно автомобили и пешеходци. Това нещо тръгне ли да пада ще има сериозни последици. Аз съм забранил на моето семейство да минава по тази улица” – сподели Дуков.  Той допълни, че многократно е подавал сигнали на 112, както и е провел разговори с представители на местната администрация. Собствениците на сградата, която е частна собственост, също са били уведомени. Но всичко е без резултат.  „Преди време ми се обади кмета на Каварна – г-н Балтаджиев, който прояви загриженост, поиска ми контактите на собствениците на сградата. Аз му ги предоставих, по негови думи са се чули веднъж, от там нататък са спрели да му вдигат телефона. Това не означава, че сградата трябва да остане на произвола” – каза още Деан Дуков.  Той се опасява от инциденти, в които жители и гости на града могат да пострадат сериозно и дори да се стигне до фатален край. Той предлага сградата да бъде обезопасена и да бъде забранено преминаването в близост до нея.  



Потърсихме кмета на община Каварна Елена Балтаджиева за коментар по темата. Тя заяви, че е запозната с проблема и е общинската администрация е предприела съответните действия. „Собственикът на сградата е уведомен още през месец август. Преди дни пак изпратихме уведомително писмо. Очакваме в най-кратък срок той да предприеме някакви действия по укрепването на сградата. Ако това не се случи, ние ще се намесим и ще я обезопасим, а той ще трябва да поеме разноските по дейностите, които ще извършим” – каза още Балтаджиева. Тя увери, че в общинската администрация е събрана информация за всички опасни сгради и такива, застрашаващи живота на хората и замърсяващи околната среда.