Булевард „Добричка епопея” е напълно готов, до шест месеца ще бъдат доставени новите електробуси

Приключиха дейностите по реконструкцията и рехабилитацията на булевард „Добричка епопея”, в края на миналия месец е получено разрешението за ползване.
Ремонтът на добричкия булевард е по проект "Развитие на интегрирана система на градския транспорт на Добрич".

Булевард „Добричка епопея” е напълно готов, до шест месеца ще бъдат доставени новите електробуси

Кметът на Добрич Йордан Йорданов и ръководителят на Областният информационен център Геновева Друмева представиха какво е свършено до  момента и какво предстои да се изпълни по проекта.



„За мен лично е много важно да бъдем максимално публични, максимално отворени към хората и искаме хората да знаят какво точно сме свършили, какво точно сме постигнали и да им дадем индикациите за това, което ще продължим да правим. През всички години, в които нашият екип работи, сме се съсредоточили да работим по възможно най-много проекти, които касаят ежедневието на всички нас като граждани, а именно инфраструктура, подобряване на градска среда, саниране, един куп нови проекти. Днешният кратък отчет е относно проекта за интегриран градски транспорт и това, което сме постигнали до момента” – сподели Йорданов. 

Геновева Друмева представи накратко какво е изпълнено до момента и какво предстои да се изпълни проекта. 

„Най-основните дейности по проекта приключиха. На 29 септември получихме разрешение за ползване на бул. „Добричка епопея” и гражданите вече спокойно могат да използват булеварда, без да се притесняват” – каза тя.

Общата стойност на проекта е 8 183546 лева и вече година и няколко месеца работим. Крайната дата е септември 2022 година. Собственият принос на община Добрич е 327 256 лева. 

По бул. „Добричка епопея” е извършена реконструкция и рехабилитрация  на улична мрежа, тротоари и благоустрояване – 1470м.л. дясно платно и 1500м.л. ляво платно, включително пътна връзка изток и пътна връзка запад и ремонт на мостово съоръжение.  „Мостът е наистина добре укрепен и няма да има никакви проблеми” – сподели Друмева. 

Тя допълни, че са изградени  нови тротоарни настилки от унипаваж - 4743.01 кв. метра, осигурена е достъпна среда, поставени са плочи в помощ на хората с увредено зрение на всички пешеходни зони. 

Цялостна ревизия е извършена на колекторната система за осигуряване на оптимално отводняване на настилката.  Подменено е уличното осветление с енергоефективно. Поставени са 89 нови осветителни тела, положени са 157 нови пътни знаци и хоризонтална маркировка от 1762 метра и е обособена велоалея  от 1360 м.л.

Ремонтирани са 22 спирки и са изградени 6 нови. 

„Закупихме един специален автомобил – автовишка, с който общинското предприятие ще обслужва светофарните уредби.  Иградени са два контейнера. Единият се намира до бившата стоматология, той ще бъде център за управление на трафика. Той вече е изграден. Очаква се да се обяви обществена поръчка по самото му обзавеждане. Другият се намира в имота на „Комуналстрой” е гараж и малко складово пространство за инструментите, които са доставени по проекта” – сподели още Геновева Друмева.

Към момента са обявени три обществени поръчки. „Изграждане на система за управление на обществения транспорт” и „Изграждане на интелигентна транспортна система”  са в процес на оценка, очаква се до декември месец комисията да вземе решение за изпълнителя.  Третата - „Доставка, монтаж и въвеждане на екелтробуси, зарядни станции и маслен трансформатор”, е почти на финала си. 

Обществената поръчка за доставка на новите електрически автобуси е спечелена, като предложената цена е 1 599 868 лева. До 6 месеца те  трябва да бъдат доставени. 4 месеца е срокът за доставка на зарядните станции и масления трансформатор. 

Кметът на Добрич сподели, че бул. „Добричка епопея” е жизнено важна артерия за жителите на града. „Това, което виждам след ремонтните дейности е големия поток на хора и автомобили, който преминава от там свободно и спокойно. Ефектът от новата инфраструктура се забелязва, а той е, че много малки и средни бизнеси отвориха врати именно по новия булевард. Това е много добра новина и ни дава надеждата, че действията, които предприемаме за подобряване на цялостната градска среда в крайна сметка ще имат ефект не само върху ежедневието ни, но върху процеса на правене на бизнес” – каза в заключение той.