Набелязаха нови противоепидемични мерки, предложението е част от учениците да преминат към обучение в електронна среда

Областният координационен щаб към Областния съвет по здравеопазване в Добрич набеляза нови противоепидемични мерки, съгласно националния оперативен план. Мерките касаят предимно учениците, при които в последните седмици се наблюдава ръст на заболяемостта.

Набелязаха нови противоепидемични мерки, предложението е част от учениците да преминат към обучение в електронна среда

„Само за последната седмица са карантинирани като контактни 301 ученици от 10 училища в областта. 14 деца и 2 лица от персонала на детските градини. Карантинираните и заболелите са от цялата област. Няма община, която да не е засегната. Този процес на карантиниране на контактни от училищата е изключително лавинообразен и всеки ден броят на карантинираните става все по-голям. Само от вчерашния ден имаме още 8 учебно-възпитателни заведения, които ще бъдат карантинирани” – заяви директорът на Регионалната здравна инспекция в Добрич д-р Светла Ангелова. 



Във връзка с наблюдавания подем на разпространението на Ковид-19 основно в училищата и детските градини, тя предложи учениците от 5,6,7,8,9,10 и 11 клас да преустановят присъственото си обучение. Учениците от 7 и 12 клас да останат на присъствено обучение. 

„Детските градини да продължат да работят, като обръщам специално внимание на медицинските специалисти в детските заведения да си извършват сутрешния филтър и да недопускат деца със симптоми в групите” – допълни д-р Ангелова. 

Нейното предложение е мярката да бъде въведена до края на месец октомври, при нужда да бъде удължена. Преди да излезе заповедта на директора на РЗИ и да бъде приета тази мярка, трябва да бъде съгласувана с главния държавен здравен инспектор. В момента, в който той я разпише, тя ще влезе в сила. Това се очаква да стане около 15 октомври. 

Началникът на Регионалното управление на образованието Светлана Василева изрази опасенията си, че ако учениците не се събират в училище, ще го правят по заведенията, което според нея прави мярката неефективна. „Моето предложение е по-засилен контрол. Да не бъдат допускани в заведенията ученици” – заяви тя.  

Другото предложение на д-р Ангелова е при достигане на заболяемост от 500 на 100 хил. жители да бъдат предприети допълнителни мерки спрямо бизнеса.