И земеделците излизат на протест

Земеделските производители в България също излизат на протест. Те са категорични, че няма да блокират гранични пунктове, но предупредиха, че тежките машини може да затруднят движението на някои места.

И земеделците излизат на протест
Очаква се над 3000 селскостопански машини да се отправят към граничните пунктове, както и по основни пътни артерии в страната.

Отправните точки на протестиращите фермери за Южна България ще бъдат граничните пунктове на Капитан Андреево и Лесово. Струпване на селскостопанска техника ще има и на Петолъчката край Сливен, но движението няма да бъде блокирано.

Недоволството в сектора ескалира след гласувания на първо четене бюджет за следващата година, според който има заложени с 230 млн. лева по-малко средства от обещаните за земеделските производители.

Те обвиняват правителството и специално министърът на финансите Симеон Дянков, че ги е излъгал при подписване на фаинансовата рамка преди изборите.

Припомняме, малко преди изборите подписаната рамка вкючваше 570 милиона лева за земеделския бранш.
 
Месец преди изборите за президентска и местна власт правителството и асоциациите в сектор „Земеделие" подписаха финансова рамка за 2012 г., която включваше 570 млн. лева за аграрния бранш, което обаче не бе заложено в проектобюджет 2012 г.

Междувременно стачката в Българските държавни железници продължава пети ден. В цялата страна днес в интервала от 08.00 до 16.00 ч. влаковете отново ще спрат в знак на протест срещу намерението на ръководството на БДЖ да съкрати 2000 служители и да спре 150 влака.

Дружествата „БДЖ – Товарни превози” ЕООД и „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД твърдят, че стачката е  незаконна и ще предявят иск в съда най-късно днес.