Днес празнуват българските военновъздушни сили

На 16 октомври българските военновъздушни сили отбелязват своя празник. Датата е определена с разпореждане на Министерския съвет от 1963 г.

Днес празнуват българските военновъздушни сили

На този ден през 1912 г. пилотът Радул Милков – командир на Първо аеропланно отделение, и наблюдателят Продан Таракчиев превръщат самолета в бойна машина, като извършват първата в света бомбардировка от въздуха. Това става по време на Балканската война, когато български войски обсаждат Одринската крепост, смятана от цяла Европа за непревземаема. Към 9.30 часа подпоручиците Милков и Таракчиев излитат със самолет „Албатрос” и се насочват към Одрин. Те оглеждат по време на полета турските позиции и за първи път във военната история хвърлят от самолета ръчни гранати над гара Караагач. Този полет е исторически, макар да продължава час и половина – освен бомбардиране на противника е осъществено и първото в света военновъздушно разузнаване.


Организационното изграждане на българското въздухоплаване започва през 1903 г. Създадената тогава Команда по балонно дело през 1906 г. прераства в бойно подразделение към железопътната дружина под името „Въздухоплавателно отделение”. През 1911 г. правителството взима решение за подготовка на летци и аеромеханици в чужбина и за купуване на самолети, в резултат на което през 1912 г. България вече има своя въздушна армада.

Задачата на ВВС е да охраняват суверенитета на българското въздушно пространство, да осигуряват въздушна поддръжка и помощ на наземните въоръжени сили на България по време на война.