Четвъртокласници от СУ "П. Р. Славейков" посетиха Окръжния съд в Добрич

Посещението в Окръжния съд бе организирано в рамките на проект „Децата - активни граждани на Сдружение „Училищно настоятелство СУ „П.Р.Славейков“, изпълняван по Програмата за финансиране на граждански инициативи в полза на местната общност от бюджета на Община Добрич за 2021 година.

Четвъртокласници от СУ "П. Р. Славейков" посетиха Окръжния съд в Добрич

Ученици от 4 - а клас в СУ„П. Р. Славейков“ посетиха Окръжен съд - Добрич и се срещнаха с председателя на институцията съдия Галатея Ханджиева. Децата бяха придружени от класния си ръководител Светлана Колева.



Учениците разгледаха съдебна зала и получиха начални знания за съдебната власт. Съдия Ханджиева обясни на малките посетители какво прави съдът, каква е ролята на участниците в съдебното дело - съдия, прокурор, защитник, подсъдим, ищец, ответник, свидетели, вещи лица и др., какви правила трябва да се спазват в съдебната зала. На учениците бе разяснено каква е разликата между наказателно и гражданско дело и в какви случаи може да се наложи пред съда да бъдат изслушвани деца. Пояснено бе, че в зависимост от възрастта, децата могат да бъдат разпитани в специално помещение за щадящо изслушване, наречено синя стая.

В разговор с децата съдия Ханджиева отговори на многобройни въпроси, между които може ли пред съда да застане повече от един подсъдим, има ли опасност да бъде осъден невинен човек, има ли деца, извършили престъпление, как съдът преценява дали подсъдимият лъже. В края на срещата най-активните участници получиха възможност да разиграят импровизиран съдебен процес.