Д-р Йовев: Фалшиво положителен тест няма

Причините, които водят малките пациенти при специалиста са нормалната сезонна заболеваемост от вирусни инфекции, както и коронавируса

Д-р Йовев: Фалшиво положителен тест няма

Началникът на Отделението по педиатрия на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич д-р Йовчо Йовев коментира, че към момента в кабинета му натискът от болни е голям. Причините, които водят малките пациенти при специалиста са нормалната сезонна заболеваемост от вирусни инвекции. Обичайните за всяка година по това време. Това са респираторните заболявания, протичащи  с хрема и температура. Болшинството от тях са на горните дихателни пътища, обяснява д-р Йовев. 


Броят им е повишен отпреди 15 септември. Различното е, че има значителен брой  ученици болни от Ковид. В най-честия случай вкъщи има родител болен или децата са контактни на болни в съответното детско или учебно заведение. 

Клиничната картина е с наличие на кашлица, хрема и температура. Повечето пациенти оздравяват без антибиотици- само със симптоматично лечение, допълва той.

На въпрос какво може да ни сигнализира, че не става въпрос за обичайно вирусно заболяване, защото симптомите на ковид и сезонния вирус се припокриват, специалистът отговаря, че за детския лекар има малки нюанси, които му показват дали има нужда да се прави тест. Но оттенъците са толкова малки, че е задължително да се посети лекар. Случва се ковид инфекцията при децата да протича без температура.

Правилната реакция на родителя при поява на първи симптоми на каквото и да е заболяване, ако е вечер- лекарство срещу температура и сутринта веднага на лекар.

В педиатричното отделение в момента влизат усложненията на тези респираторни заболявания-инфекции на горните дихателни пътища-бронхити и пневмонии. Имаме няколко алергични реакции. С Ковид имаме само един пациент в отделението, информира д-р Йовев.

Неговият съвет е да се има предвид, че ако има и един положителен вкъщи, дори и другите да са с отрицателни тестове, трябва да се приеме, че не са отрицателни. Фалшиво положителен тест няма. Докато фалшиво отрицателен може да се получи, ако не се изпълняват правилно указанията на теста. И при всякакви съмнения, веднага трябва да се потърси компетентна лекарска помощ.