Добричлии се събраха на протест в подкрепа на майка, бореща за правата над децата си

Граждани на Добрич се събраха днес на протест в Добрич в подкрепа на Мая – една жена, станала жертва на домашно насилие и чиито две деца са със заповед за отнемане от „Закрила на детето”.

Добричлии се събраха на протест в подкрепа на майка, бореща за правата над децата си



Протестиращите издигнаха плакати с надписи: „Не принасяйте децата в жертва на злото”, „Страхът пред насилника не ви дава право да обричате децата” и „Изискваме морал и отговорност от социалните служители”. 


„Дано истината да излезе наяве и да се обърне внимание как работят социалните, какви са докладите им, дали са истина. Някой да попита децата как се чувстват, къде искат да бъдат. Има над 20 стъпки, които трябва да бъдат предприети, преди децата да бъдат отнети, а тук те не бяха спазени. Всяка първа и трета събота и неделя от месеца баща им е тук за контакти с тях, но те категорично отказват да тръгнат с него. Всеки ден сме със социални работници, всяка седмица на психолог, който работи за отчуждение, а не затова, че са жертва на насилие” – сподели Мая - майката на децата . 

Днес Мая е постигнала една малка победа в борбата й да запази правата над децата си. Новината беше съобщена от адвокат Марияна Василева.

„Издадоха заповед за предварително изпълнение на заповедта за изземване на децата от дома на майката. Беше много напрегнато и много обезпокоително за всички нас. В последните минути отидохме в съда, подадохме молба за обезпечение, образувахме веднага производство. Днес съда се произнесе, че спира предварителното изпълнение. Имаме 14-дневен срок да обжалваме заповедта. Необяснима е основната причина да бъде издадена тази заповед. Мая е една добра майка, която е неразделна от децата си, полага всякакви грижи за тяхното физическо и умствено развитие. Тя постоянно е по институции, дава обяснения по множество сигнали от бащата на децата – г-н Казаков. По отношение на заповедта, считам, че няма основание за издаването й, тъй като няма основание за издаването й. Не са на лице причини, които да създадат предпоставки за отнемане на децата от майката. Има решение по гражданско дело, с което родителските права са предоставени на майката до приключване на производтсовто. Мая е много отговорен човек, не съм чула тя да се скара на децата, да повиши тон, умее по всяко време да им задоволи всички нужди. Децата са възпитани, имат награди, ходят на пеене. Винаги са подготвени в училище” – сподели тя.

Майката на децата сподели, че се чувства обнадеждена след това решение и изказа своята благодарност към всички, които я подкрепят.  

„Искам да благодаря на хората, те са страшна опора и подкрепа, нямаше да успея да се справя без всички тези хора, които са с мен тук днес. Повечето ги познавам и те мен, много добре знаят как аз се грижа за тях и какво е отношението им към баща им”- каза тя. 

Милена е близка на семейството. Тя е дошла на протеста, защото не иска децата да страдат повече. 

„Не може една майка да ги гледа ежеминутно, тя не се откъсва от тях,  да бъдат отнети, защото бащата си е наумил да ги тероризира. След като той не се разбира с майката, да се разведат и да ги остави на спокойствие. Децата имат нужда от това. Майката, бабата и дядото гледат децата като писани яйца. Дано инстанциите да чуят и да не отнемат правата на майката, трябва да стане чудо. Аз познавам бащата, отначало беше много добър, сърцето на компанията, но след като се роди голямото момиченце, нещата се промениха и започна тормозът. Навън е много добър, а вкъщи –злодей. Не можеш да си пребиваш всеки ден детето, защото не иска да яде салата, не искало да си легне. Не може за глупости да бъдат пребивани деца. Няма да позволим да бъдат присъдени на него” – заяви тя. 


Мая заяви, че протестите ще продължат докато не се сезират прокуратурата и да се сменят социалните работници в Добрич.