Проблем с канализацията причинява наводнения в мазета в ЖК „Дружба” в Добрич

В момента в мазето има над метър вода, която извира от стените, съобщават живущите в блока

Проблем с канализацията причинява наводнения в мазета в ЖК „Дружба” в Добрич

Жители на добричкия квартал „Дружба” и сигнализираха, че мазетата им са пълни с отпадъчни води. Основният проблем е компрометиран участък от ВиК мрежата в близост до блока им. 


Проблемът е съсредоточен в блок номер 6. 

„Проблемът е от повече от 5 години. Преди време имаше проблем с канализацията, който ние се опитахме да решим. Тези шахти, които ВиК ги брои за наша собственост, ние сме ги реновирали. Там имаше едни пропаднали участъци и отклонения от шахтите. Сменихме тръбите. После имаше проблем с едно дърво, от общината го подрязаха. В момента проблемът е, че от ВиК не идват да чистят повече от 10 дни каналите. Там има един компрометиран участък и може би повече от 3 години се обаждаме, те идват два пъти в седмицата, чистят, оправя се проблемът и след няколко дни пак възниква същият проблем” – сподели Деян Димов, който е един от собствениците на жилище в блока и допълни, че не се отстранява проблемът, а само последствията от него.

През пролетта  той се свързал с един от общинските съветници. 

„Той задвижи колелото до някъде, дойдоха от една варненска фирма, заснеха канала. Обещаха ми, че до седмица ще получа записите, но така и не ги видях. През лятото нямахме никакви проблеми, но когато настъпи есента всичко започна отначало. В момента странно защо, но от ВиК не почистват каналите. Дали са ги на частна фирма, която си гледа частните интереси и когато тя пожелае обслужва такива адреси” – сподели той. 

Димов допълни, че в момента мазите на блока са наводнени. В тях има около метър вода, която извира дори и от стените. Според потърпевшите това е заради запушване в компрометиран участък, който е с дължина около 6 метра. След всяко чистене от страна на ВиК проблемът възниква отново. 

По думите му последният сигнал е подаден преди седмица, но все още никой не се е отзовал. „Три пъти до момента сме си плащали по 400 лева за отводняване. В момента пак се пълни. Последният сигнал го подадохме миналата седмица. Аз говорих няколко пъти с диспечера и той ми каза, че не може да направи нищо и че частна фирма изпълнява тези дейности. Когато те решат, тогава ще дойдат” – коментира Деян Димов. 

Потърсихме за коментар началника на район Добрич Николай Маразов, който увери, че още днес ще назначи проверка по случая.