Деница Сачева: Липсата на социално-икономически мерки съсипва хората и бизнеса

„Новата заповед на служебния здравен министър е неработеща и не се
приема добре, а липсата на социално-икономически мерки съсипват хората и
бизнеса. Ограниченията са закъснели и не са в правилната посока“, каза
днес областният координатор на ГЕРБ в Добрич Деница Сачева пред медии от
региона.

Деница Сачева: Липсата на социално-икономически мерки съсипва хората и бизнеса

Според нея след скока на цените на тока, газа и храните фирмите и служителите са притиснати и никой сектор няма да издържи дълго. „Не може постоянно да упрекваме браншовете за политически протести.



Компаниите няма да стоят дълго отворени с 20% ваксинирани“, посочи тя и добави, че вместо зелени сертификати трябваше да се въведат зелени коридори и да се търси начин да се убеждават хората да се ваксинират.

Заповедта на служебния здравен министър Стойчо Кацаров ражда куриози като този, че децата трябва да учат дистанционно, но могат да се разхождат свободно в мола с придружител. Зеленият сертификат може да попречи на част от работниците да ползват мярката „Запази ме“ за получаване на компенсации от 75% от осигурителния доход.

Причината е, че бизнесите все още са отворени, но за работа се изискват сертификати. Ако хората не бъдат пуснати в неплатен отпуск, те ще стоят вкъщи без компенсации най-малко 14 дни до издаване на документа за ваксинация или преболедуване.

„Изпусна се златно време през лятото, в което трябваше да се направят възможно най-много имунизации. По 4-5 хиляди на ден е изключително малко. При това положение въвеждането на зелен сертификат е дискриминативно и ще създаде само напрежение“, обясни областният координатор на ГЕРБ-Добрич.

Тя беше категорична, че от Стойчо Кацаров обществото чува само извинения и опити да се прехвърли вина от болната глава на здравата. „В момента изглежда, че се правят крачки към задължителна ваксинация. Ако това се приеме, ще срещне сериозен отпор. И пак паническо действие в следствие от изпуснатите шест месеца“, каза още Деница Сачева.

 

 

 

 

 

 

 

 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!