7 интересни факта за матраците от мемори пяна

Да бъдете собственици на легло с удобен матрак е по-голямо предимство, отколкото можете да предположите.

7 интересни факта за матраците от мемори пяна

Пълноценната почивка и здравословният сън са фактори не само за добро физическо и душевно състояние, но и нагласа за отлично изпълнение на ежедневните задачи и то не само в професионален план. Вероятно и вие сте чували от тук от там, че съвременните матраци с мемори пяна могат да ви осигурят подобен комфорт и релакс. В действителност, те се смятат за един от най-качествените продукти за сън.



Знаем ли обаче наистина какво точно представляват днешните матраци от мемори пяна? Наясно ли сме на какво се основава гаранцията за максимално удобство по време на сън върху такъв модел матрак? В днешния материал ще ви разкажем за седем интересни факта за модерните матраци с мемори пяна, за да ви се изясни всичко.

В състава на тези матраци няма само мемори пяна

На практика, мемори пяната представлява само един от слоевете на матрака. Останалата част от него е подобна на обикновените матраци. Този слой от мемори пяна обаче е ключов в осигуряването на максимално удобство по време на сън. За да повишат стойността на матраците от този тип производителите често интегрират в тях и антибактериални нишки – особено с алое вера – което допълнително увеличава качеството на продукта.

Матраците с мемори пяна се адаптират към всяко тяло

Той е чувствителен към различните температурни разлики, а освен това е високо еластичен. Поради тези им свойства всички мемори матраци се приспособяват естествено към индивидуалната форма на тялото. В момента, в който човешкият натиск бъде преустановен обаче, мемори материалът възвръща обичайната си структура и форма. По този начин той успява да просъществува дълго време и така превръща качествените матраци от мемори пяна в едни от най-издръжливите и надеждни матраци.

Прототипът на тези матраци е всъщност разработка на НАСА

Ако се чудите откъде се появява идеята за матраци с мемори пяна, насочете погледите си към НАСА. Точно така, самата мемори пяна е дело на американските учени, които я създават с идеята да омекотят седалките на космическите пилоти. Целта е била при сблъсък да се намали и евентуалния причинен удар по телата им. По-късно, свойството на мемори пяната да заема и запомня формата на тялото става част от съвременната индустрия за аксесоари и продукти за сън, каквито са и матраците.

Бебешките матраци от мемори пяна не са най-добрият родителски избор

Днес родителите искат най-доброто за децата си. Но в големия си стремеж да им го предоставят, понякога се престарават, а с това и рискуват развитието на най-малките. Оказва се, че поради все още не добре изградената мускулатура на бебетата, те не трябва да спят на твърде меки матраци. Докато детето не се е научило да се повдига и обръща в различни пози, матраци от мемори пяна не са подходящи за тях.

Но матраци с мемори пяна са лековити за мнозина възрастни

Този вид матраци горещо се препоръчват от ортопеди и ревматолози в случай на наличие на чести мускулни и ставни болки. Според специалистите използването на такива продукти за сън могат да намалят болките в гърба и крайниците.

Противоалергични ли са матраците с мемори пяна?

До известна степен, да. Поради високата плътност на мемори пяната, те намаляват риска от празно пространство, в което да се развият огнища на акари или други дребни насекоми, предизвикващи астма и други алергични или респираторни реакции. В medico.bg можете да намерите голямо разнообразие от противоалергични матраци с мемори пяна.

Вашите матраци с мемори пяна могат да спасят брака ви

В проучване в САЩ се анализира влиянието на матрака в спалнята върху отношенията в семейството. Според направените изводи, ако двойката спи на матрак с мемори пяна шансът да си пречат един на друг през нощта – от честото въртене – е минимален. Това позволява качествен сън за двамата, респективно по-малко раздразнителност и повече настроение през деня.