Изработка на сайт и SEO оптимизация – защо едното не може без другото?

По последни данни от съвременните дигитални агенции най-често търсените услуги у нас в бранша са изработка на сайт и SEO оптимизация. Според повечето фирми наличието на предварителна консултация с клиента дава повече яснота и широк поглед върху взаимната връзка между двете дигитални операции.

Изработка на сайт и SEO оптимизация – защо едното не може без другото?

За съжаление, хората без реални познания в ИТ сферата често попадат в капана на незнанието, приемайки, че могат да спестят средства, като закупят само една от двете услуги. В тази хипотеза страницата се създава от неопитни ентусиасти, но все пак служители с недостатъчно знания в сферата или не се прави никаква SEO оптимизация. И в двата случая бизнесът може да изгуби много повече, отколкото ако спести от която и да е от тези важни услуги. Тези услуги обаче са не просто важни в условията на масова дигитализация на действащата икономика, но и са взаимосвързани. Те не могат една без друга. И е повече от препоръчително да се извършат паралелно по възможност от експерти в съответната област. Ето защо изработка на сайт не бива да се прави без план за SEO оптимизация и SEO оптимизация не следва да се прави на сайт, създаден на две на три от хора без опит.


Връзка между вътрешна SEO оптимизация и изработка на сайт

SEO оптимизацията се дели най-общо на два вида – вътрешна и външна. Вътрешната (on page) често е наричана базова, защото без нея няма особен смисъл да се преминава към външна. Вътрешната SEO оптимизация е набор от процедури, които засягат кода и структурата на страницата. Ако тя се осъществява в процес на изработка на сайта, то може да се спести значително количество време, да се избегнат грешки за в бъдеще, а ако се извършват от един и същи изпълнител – да ви донесат и отстъпка в крайната цена.

Без SEO оптимизация няма смисъл от вашия сайт Тук вече говорим и за вътрешна, и за външна SEO оптимизация. В своята пълнота SEO оптимизацията има за цел да направи вашия сайт разпознаваме за по-голяма аудитория, в най-добрия случай – за конкретно вашите потенциални клиенти. Разбира се, ако вие нямате корпоративен сайт или онлайн магазин, вие губите автоматично възможност да достигнете до онлайн аудиторията. А по мащаби тя става все по-голяма, но и по-активна от офлайн аудиторията. От друга страна, SEO оптимизацията подпомага сайтът, респективно бизнесът ви да изпъкнат пред конкурентите. Голямата мисия на професионалният SEO оптимизатор е да постави сайта ви на челни позиции в търсачките при търсене от клиентите на услуги и продукти, предлагани в сайта чрез определени ключови думи. Ако тази мисия бъде изпълнена, до вас ще стигнат вашите клиенти, но и вие ще задминете по успех конкурентите си в бранша.