"Вера Су" вече е във Варна

"Вера Су" вече е във Варна
Товарният кораб "Вера Су" вече е на варненското пристанище. Той е бе изтеглен от трите влекача, които го измъкнаха от скалите на Камен бряг.

Операцията стана възможна, след като плавателният съд беше освободен от последното количество от товара. Акцията продължи повече от седем часа и в нея се включиха три влекача.


„Вера Су“ измина първите си метри точно 16 минути след полунощ днес. Подробности за акцията по изтеглянето му и съдбата му оттук нататък се очаква да даде министърът на транспорта,


Изтеглиха „Вера Су“, вече е във Варненския „Вера Су“ заседна край Яйлата на 20 септември, след което започна организация за изтеглянето му и преговори с турския корабособственик.


Опитът за изтегляне, организиран от бившето ръководство на „Морска администрация“ не беше успешен и според наблюдателите имаше забавяне във времето, което доведе и до смяната на изпълнителния директор Живко Петров.


През цялото време имаше спор дали близо 3-те хиляди тона карбамид са опасен товар или няма опасност за екологията. Министър Асен Личев спря първата операция точно по този повод, а пробите от водата показаха повишено съдържание на нитритен азот.


По-късно стана ясно, че становищата от Брюксел не определят товара като опасен. Пробите от водата продължават да се изследват и в момента.


Новият директор на „Морска администрация“ кап. Венцислав Иванов каза, че очакват становище от турския корабособственик дали се отказва от кораба и товара, но това становище все още не е дошло.


И тогава беше организирана новата операция, която в началото не доведе до успех, но снощи - след полунощ, изтеглянето стана факт.


Сега предстои да разберем каква ще е съдбата на капитана и неговият помощник, които останаха в ареста и кой ще поеме възстановяването на средствата, които българската държава изразходва за тази сага. Очакваме още подробности на брифинг в късния следобед.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+