Възрастните добричлии с по-голям интерес към пробното гласуване с машина

Различното на тези избори е, че на една машина ще се гласува за президент и за народни представители.

Възрастните добричлии с по-голям интерес към пробното гласуване с машина


Районната избирателна комисия организира днес пробно гласуване с демонстрационни машини в центъра на Добрич. Двете „избирателни секции” се намират пред Драматичния театър в Добрич. 


От РИК отчитат повишен интерес към демонстрацията, повече възрастни хора посещават разяснителната кампания. 


„От днес до 11 ноември ще има всеки ден демонстрационно гласуване на територията на цялата област, като сме изготвили график. Днес стартираме в Добрич и Тервел. В Добрич всеки ден ще бъдем на това място, при лошо време ще се преместим във фоайето на театъра. Има интерес от избирателите, като по-големия интерес е към избора 2 в 1. По трудно им е преминаването от единия вид избор към другия. Това е по-различното. Отново предимно по-възрастните избиратели, които не са наясно с новите технологии идват да се пробват. Не е трудно, не е страшно. Има интерес, което може само да ме радва, че хората желаят да са информирани точно как ще се случва гласуването” – заяви председателят на РИК – Добрич Цонка Велкова. 

Да опита да упражни своя вот на пробното гласуване беше Петко Недев. Той подходи изключително духовито към целия процес. „Няма никаква трудност, машината сама те води. Програмата така те води, че трябва човек да е много неук, за да не може да се справи с тази машина. Хубаво е човек да пипне и да види, за да има по-голямо самочувствие като застане пред машината на изборите, да не си мисли, че това е някакъв непознат на науката звяр” – сподели той. 

„Аз и миналия път гласувах на машина, сега е малко по-усложнено, но след като госпожата ми показа, втория път се справих сама. Мисля, че не е чак толкова трудно” – сподели Съба Николова.

„Лесно е, просто за всеки случай реших да се информирам. Предния път се забавих, когато гласувах, макар че беше само за народни представители. Не искам да отнемам време, за да става по-бързо гласуването” – коментира Албена Димова. 

„До сега не бях гласувал, сега видях, че няма нищо трудно и в изборния ден ще ида да гласувам” – категоричен беше Неделчо Колев. 

Машините ще останат пред театъра в Добрич до 17 часа днес, а утре от 9:30 часа служителите на РИК ще продължат да правят демонстрации пред жителите на Добрич.