Деница Сачева: При управление на ГЕРБ строителството на сгради и пътища ще продължи

„При управление на ГЕРБ строителството на сгради и пътища ще продължи. Наред с това ще предложим нов закон за ВиК, инвестиции в реконструкция на остарялата ВиК мрежа и подобряване на ВиК услугите за гражданите“.

Деница Сачева: При управление на ГЕРБ строителството на сгради и пътища ще продължи

Това съобщи областният координатор на партията за Добрич Деница Сачева на среща с местните представители на Камарата на строителите.


Според нея най-големите проблеми в региона са свързани именно с водния цикъл и недобрата пътна инфраструктура. „Ако хората ни гласуват доверие и успеем да съставим кабинет, ще възстановим веднага работата по големите инфраструктурни проекти като АМ „Хемус“. Тя е стратегическа за бизнеса, за туризма, но не и за служебното правителство. В предходните месеци като народни представители успяхме да им упражним натиск и част от пътищата, като Добрич-Албена, са включени в плановете за ремонт“, подчерта Сачева. Тя допълни, че над 35 км от пътната мрежа в областта е реновирана или предстои да се реновира до средата на 2022 г. За други близо 92 км Агенция „Пътна инфраструктура“ е възложила изработване на технически проекти за основен или превантивен ремонт.

Управителите на строителните фирми поставиха въпроса за скъпия ток за бизнеса. Областният координатор посочи, че в края на мандата ГЕРБ започна да подготвя изцяло нов закон за ВиК и за създаване на ВиК холдинг, който централизирано да купува ток за ВиК дружествата.

Служебното правителство обаче спря този проект. Спря и разговорите с ЕК за т.нар. механизъм за капацитет, който щеше да гарантира по-ниски цени на тока, макар и под влиянието на международните пазари. „Подкрепяме идеята да има компенсации за бизнеса, но 120 лв. са недостатъчни. А и могат да се изплащат сега - не е нужна поредна актуализация на бюджета.

Друг е въпросът, защо служебният кабинет не ги включи в сегашната актуализация - нещо, за което ГЕРБ предупреди и настояваше“, подчерта Сачева.

Тя увери представителите на строителния бранш, че ГЕРБ ще настоява програмата за саниране да продължи без съфинансиране, както е предложил служебният кабинет в Плана за възстановяване и устойчивост. „Направена така програмата няма да проработи. Ще настояваме пратеният в Брюксел План да бъде променен“, каза още Сачева. По думите й в следващ мандат ще бъдат направени сериозни инвестиции в израждането на социални услуги за възрастни хора и за модернизиране на образователната инфраструктура с акцент върху професионалните гимназии.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!