Кацаров: Няма нужда от локдаун, мерките работят

Настоящите мерки срещу разпространението на коронавируса работят и не се налага локдаун, заяви здравният министър Стойчо Кацаров в „Тази сутрин“ по БТВ.

Кацаров: Няма нужда от локдаун, мерките работят

„Спря нарастването на случаите на новозаразени с коронавирус. Мерките работят. Причината е, че хората ги приеха и сами ги спазват, а не толкова на контрол, упражняван от властите“, каза Кацаров.


Въпреки това остава рискът за здравната система, защото „хората, които влизат в болница сега, са хората, които са се заразили миналата и по-миналата седмица“,  отбеляза министърът.

„Това е повече от здравна криза, това е най-тежката пандемична вълна досега, освен това тя е много продължителна. Тези дни се навършват три месеца на тази вълна, натискът в здравната система е изключително голям, а сега стигнахме до връхна точка, т.е. тя още не е свършила“, заяви Кацаров.

„Заплахата е да не можем да приемем всички болни в болници и да ги лекуваме. Това е най-лошото нещо, което може да ни се случи. Ако не продължим да се придържаме към тези противоепидемични мерки, ако не продължим да се ваксинираме масово, нищо добро не ни чака“, прогнозира Кацаров.

„Държавата не се е провалила с ваксинационната кампания“

Здравният министър е категоричен, че няма провал на държавата в имунизационната кампания.

„Ваксината е доброволна. Няма човек, който да не е информиран за ваксините. Много от нашите сънародници знаят повече за страничните ефекти. Не може някой да се оплаче, че му липсва информация за ваксините. Въпреки това създадените негативни нагласи срещу науката, вероятно са в корените на това хората още да не са се ваксинирали. Добрата новина е, че последните седмици виждаме ръст", заяви още Кацаров.

В момента се бележи голям напредък в имунизацията срещу коронавируса - „за две седмици първа доза са си поставили над 200 000 души. А двете седмици преди това 50 000. Може би хората най-накрая разбраха, че това е начинът“, заяви Стойчо Кацаров. 

„Зеленият сертификат е вид локадаун“

Не се налага засега въвеждането на пълен локдаун, за да се пречупи кривата на разпространение на заразата и "няма нужда да се въртим около този въпрос", категоричен е здравният министър.

„Те протестират дори срещу сегашните мерки, а какво остава при локдаун“, каза Кацаров, но отрече решението да не се въвеждат по-строги ограничения да е мотивирано политически.

Действащите в момента мерки са достатъчни и те са своеобразен „локдаун за непритежаващите зелен сертификат“, заяви министърът.

„Протестите срещу зеления сертификат са политически“

Протестите срещу зеления сертификат са организирани от партии за печелене на гласове, смята Кацаров, който беше посрещнат от демонстранти пред сградата на bTV. 

По думите му тези протестиращи може и да са платени, но ако се разболеят, той ще трябва да се погрижи за тях и да им осигури болнично лечение.

„Връщането на учениците в клас и тестването им е работа на МОН“

Връщането на 1-4 клас в училищата и тестването им са въпроси, които трябва да се отнесат към образователната система,  заяви здравният министър.

Министерството на здравеопазването може да осигури тестовете за учениците и да помогне с организацията, допълни Кацаров.

„Считаме, че възможността тестването да е в училище е по-добра, те са достатъчно добри и са с чувствителност 90-95%“, каза министърът.

Поръчаните сега тестове стигат за една седмица, направена е нова обществена поръчка, съобщи министърът. Тестовете са подходящи, детето няма да влиза с алерген и след това да бъдат обработени и отстранени, което също е организирано, добави Стойчо Кацаров.