МОН разпространи декларацията за съгласие на родителите за тестване на учениците

МОН разпространи декларацията, която родителите трябва да попълнят, ако са съгласни децата им да бъдат тествани в училище.

МОН разпространи декларацията за съгласие на родителите за тестване на учениците

В нея се търси съгласието за изследване два пъти седмично, както и във всеки първи ден след отсъствие - в класната стая с неинвазивен бърз антигенен тест с проба от слюнка. Целта на тестването е осигуряване на възможно най-безопасна среда при възстановяване на присъственото обучение, пише в декларацията. 



Най-късно до 12 часа на 8 ноември родителите на учениците от I до IV клас, които се обучават в електронна среда, трябва да декларират дали са съгласни децата им да бъдат тествани два пъти в седмицата с щадящи антигенни тестове или могат да представят валиден документ, че детето е преболедувало COVID-19.

В декларацията са посочени конкретните два вида тестове със слюнка, които са избрани от Министерството на здравеопазването чрез обществена поръчка и ще бъдат прилагани в училище. На всяко училище ще бъде предоставен само единият от двата вида тестове.

Децата ще бъдат тествани в класната стая от медицинско лице и/или преподавател или непедагогически специалист, определен от директора. Допустимо е участието също на доброволци – родители, медиатори, представители на БЧК и други, които разполагат със зелен сертификат, уточняват от МОН.