Присъда за изнасилване на непълнолетна обжалват пред Добричкия окръжен съд

На 14 декември Добричкият окръжен съд ще разгледа въззивно дело по жалби срещу присъда на Районен съд – Ген. Тошево, с която 32-годишния Бюлент Ф. Исмаилов е осъден за изнасилване на 14-годишно момиче.

Присъда за изнасилване на непълнолетна обжалват пред Добричкия окръжен съд

На 14.06.2010 г. първоинстанционният съд е признал Исмаилов за виновен за това, че през лятото на 2009 г. в с. Росица, община Ген. Тошево, се е съвкупил с лице от женски пол, ненавършило 18 години от с. Росица, като го е принудил към това със сила. Районен съд – Ген. Тошево му е наложил наказание от 2 години и 8 месеца лишаване от свобода, което да изтърпи при първоначален строг режим в затворническо заведение от закрит тип. Съдът е постановил той да изтърпи първо наложено му наказание от 1 година лишаване от свобода, наложено му с присъда от 2008 г. за изнасилване на непълнолетно момче.


Районен съд – Ген. Тошево е осъдил Исмаилов да заплати на пострадалата обезщетение за нанесените й с деянието неимуществени вреди в размер на 15 хил. лв., като е отхвърлил иска й за горницата до 40 хил. лв.

Първоинстанционната присъда е обжалвана от адвоката на пострадалата с искане на подсъдимия да бъде наложено наказание към минимума от 3 години, определен в Наказателния кодекс за това престъпление. Тя моли също да бъде уважен в пълен размер предявеният граждански иск.

Защитникът на подсъдимия обжалва присъдата с искане Исмаилов да бъде оправдан, а гражданският иск отхвърлен.

Майката на пострадалата е подала молба до Окръжен съд – Добрич, с искане да бъде разпитана отново, тъй като не е казала истината пред Районния съд, а дъщеря й обвинява Исмаилов, за да го отстрани от дома им.

По молба на Исмаилов и след като той е признал посочените в обвинителния акт факти и обстоятелства, Районен съд – Ген. Тошево е разгледал делото като съкратено съдебно следствие. В мотивите на обжалваната присъда съдът посочва за установено, че майката на пострадалата е живеела на съпружески начала с подсъдимия. Заедно с тях в къщата в с. Росица живеели двете й дъщери, баба им и прабаба им. В средата на юни 2009 г. майка им отишла на свиждане на баба им в болницата в Добрич. Пострадалата, 6-годишната й сестра и прабаба им били у дома си. Около обяд подсъдимият се прибрал в къщи и казал на 14-годишната, че майка й го праща да вземе нещо за баба й в болницата. Двамата влезли в стаята на баба й и докато търсели необходимото, Исмаилов хванал девойката за косата, ударил й шамари и въпреки съпротивата й я изнасилил. Предупредил я да не казва на никого, защото майка й ще я бие. Пострадалата не споделила с майка си, тъй като се страхувала от нея и от налаганите й наказания. След няколко дни обаче разказала на своя приятелка.

Районният съд е установил, че самопризнанията на Исмаилов се подкрепят от събраните в досъдебното производство доказателства. При определяне на наказанието първоинстанционният съд е отчел високата обществена опасност на престъплението против личността и личната обществена опасност на подсъдимия – деянието е сторено в изпитателния четиригодишен срок по присада за разврат. Взети са под внимание подбудите му и смекчаващите вината му обстоятелства, че срещу него не се водят други досъдебни производства.

На първото заседание Добричкият окръжен съд не даде ход на делото, тъй като Бюлент Исмаилов не бе доведен от Затвора – Варна.

Той има основно образование, женен е, не работи.