Държавата отпуска 1 300 000 лева за решаване на проблема с водоподаването в с. Стожер

В момента в с. Стожер има режим на водоподаването– от 22 до 6 часа няма вода, налягането все още е ниско. Това съобщи пред журналисти днес кметът на община Добричка Соня Георгиева.

Държавата отпуска 1 300 000 лева за решаване на проблема с водоподаването в с. Стожер

„За сега ситуацията е поносима, има вода през деня, но налягането не е достатъчно, за да могат функционално да се захранват уредите” – сподели тя. 


Село Стожер е изправено пред водна криза от повече от година. През лятото беше обявено и бедствено положение на територията на населеното място. 

„След обявяването на бедственото положение в община Добричка беше свикана експертна комисия с представители на асоциацията по ВИК, камарата на инженерите, представители на Басейнова дирекция - Варна и Плевен, както и с експерти инженери от ВиК. На нея се обсъдиха няколко варианта за алтернативно водоподаване на с. Стожер, като експертната комисия е излязла със становище да се проучат три алтернативи, да се обследват и да се даде окончателно становище как общината ще подходи при решаването на този проблем” – каза Соня Георгиева. 

Първият вариант, по който е трябвало да се обследват три сондажа в местност до Регионалното депо край Стожер. Те са с дълбочина около 1000 метра и на времето са се използвали от военните. Те са отпаднали от предназначение и повече от 30 години не са използвани. За да се проучи тяхното техническо състояние трябва да се направят редица последяващи действия. Остойностяването на този вариант с всички разрешителни за водоползване и въвеждането му в експлоатация, възлиза на обща стойност около 770 000 лева с вкл. ДДС. Втория вариант, който е бил предложен е да се заложи на разработения проект за водоснабдяване на с. Стожер от магистралния водопровод Батово – Добрич, който общината има направен. Той възлиза на малко над 1 300 000 лева. Този проект през 2017 година е бил представен по асоциацията по ВиК с идеята да бъде включен в бизнес плана на ВиК, но това все още не е направено. Третият вариант е по предложението на ВиК със захранване на алтернативно водоподаване от с. Дебрене, за който пак с предварителни изчисления възлиза на 711 000 лева. 

„ВиК дружеството първоначално предложи на общината да закупи със собствени средства тръби, помпа и кабел и представиха една количествена сметка в размер на 185 736 лева, като това, което предложиха е да изградят този водопровод, но тогава лично аз отказах да приема този техен вариант, защото за него няма проектиране” – каза Георгиева и допълни, че по първите два проекта вода се черпи от дълбокия слой, а третият – от повърхностния слой, което при едно засушаване, вероятността село Стожер да остане без водоподаване е много голяма. 

Трите вариант бяха предложени на Общинския съвет на Добричка на извънредно заседание, като администрацията е дала становище и е заложила на втория вариант - алтернативното водоснабдяване на с. Стожер да бъде от този водопровод Батово – Добрич. 

„На 4 август проведох среща с член на Управителния съвет на Българския ВиК холдинг, на която го запознах с възможните вариант, още преди да се вземе решение на ОбС. Холдингът тогава каза, че няма как да бъдем включени в Плана за възстановяване, тъй като условието е да отговаряме по брой жители на население. В Стожер са около 2000 души и не отговаряме на критериите. Същевременно депозирахме няколко писма в Министерството на регионалното развитие и благоустройството с молба да бъдем финансирани от Републиканския бюджет със становището, че без категоричната намеса на държавата няма как общината да реши проблема с водоподаването на с. Стожер. На 29 октомври проведох среща в МРРБ и подробно ги запознах с проекта, който беше избран с решение на Общинския съвет да кандидатстваме за средства” – сподели Соня Георгиева. 

С постановление община Добричка е одобрена за допълнителен трансфер за 2021 година в размер на 1 300 000 лева. Очаква се утре постановлението да бъде обнародвано в Държавен вестник и да се предприемат конкретни действия по реализирането проекта. Необходимо е да се направи и оглед на целия терен и да се връчи еднократно обезщетение на собственици на три поземлени имота. Очаква се строителството по водопровода да започне през пролетта на 2022 година. Соня Георгиева изрази надеждата си проблемът с водоподаването на с. Стожер да бъде напълно решен до края на следващата година.