МВнР: Изборите зад граница са обезпечени, но има проблем със сроковете

МВнР и нашите дипломатически консулства в чужбина успяха да се справят с организацията на изборите зад граница. Всичко свързано с логистиката и организацията на изборите е свършено. Вотът в чужбина е обезпечен технически. Това съобщиха на брифинг от дипломатическото ни ведомство.

МВнР: Изборите зад граница са обезпечени, но има проблем със сроковете

„Осигурили сме помещенията, осигурили сме технически средства, бюлетините са изпратени, машините на много места са пристигнали. Първият кръг от изборите ще се проведат в една спокойна обстановка. Осигурили сме възможността за един честен и демократичен вот", съобщи постоянен секретар на МВнР Иван Кондов.



Но подготовката не е била безпроблемна. По думите на Кондов голяма спънка са сроковете, заложени в Изборния кодекс. Машините също са били предоставени късно на дипломатическото ни ведомство.

Проблем с машините може да възникне, ако има вот в два тура, защото още не известен редът за изпращането на устройствата в такъв случай, каза Калин Анастасов, заместник-председател на РГ „Избори“.

„Ако не получим изборните книжа и машините до сутринта на вторник, 16 ноември, ще ни бъде много трудно да гарантираме доставката на всички тези изборни книжа навсякъде в срок", каза Иван Кондов.

Всички машини за гласуване, които са дадени на МВнР са сертифицирани от ИА „Информационно управление“ и нямат нищо общо с устройствата, за които се водят спорове в момента, каза Кондов.

За изборите зад граница  ще бъдат използвани 416 машини в 208 секции. Общо 751 секции са разкрити в 68 държави. Най-много устройства отиват в съседна Турция, следвана от Великобритания, а на трето място е Германия.

Досега нито една страна не е поставила изискване за селен сертификат на гласоподавателите ни в чужбина, а само за членовете на СИК. Все пак нашите сънародници в чужбина трябва да се запознаят да се информират за противоепидемичните мерки в съответните държави и да проверят адресите на изборните секции в деня на вота заради възможни промени, каза Анастасов.

По думите му нееднократно от различни държави в чужбина са намеквали, че е добре да се организира гласуване по пощата за нашите сънародници там. Кондов отбеляза, че това е добре да се разгледа от бъдещият парламент.