1 декември – всички срещу СПИН

1 декември – всички срещу СПИН
На днешния ден – 1 декември светът отбелязва Деня за борба със СПИН.

СПИН e съкращение на Синдром на придобитата имунна недостатъчност, а заболяването се причинява от смъртоносния вирус ХИВ. Заразяването засяга имунната система- частта на тялото, която обикновено функционира, за да отблъсква организми като бактериите и вирусите. Отбранителните сили на тялото отслабват и то става безпомощно срещу инфекции и болести. Често пациентите умират от безобиден грип.

 

 

За първи път през тази година броят на новоинфектираните млади хора намалява. Това показват данните на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването. До средата на ноември в страната има 63 новорегистрирани младежи от 17 до 29 години с ХИВ, което прави 38% от всички нови случаи. През 2010 г. младите хора в тази възрастова група бяха 55% от новорегистрираните серопозитивни лица. Освен това долната възрастова граница през 2010 г. бе критично понижена до 15 години. През тази година тя вече се покачва на 17 години. Положителните тенденции се дължат на усилията за превенция на ХИВ и СПИН от страна на МЗ, Националната програма и неправителствения сектор.

 

Към момента в страната са регистрирани 1 438 ХИВ-позитивни лица, като 166 от тях са открити през тази година. Най-много от новорегистрираните случаи се намират в София -72, Пловдив - 27, Варна - 12, Пазарджик - 11. Приблизително 60% от тях са открити в Кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС). Повечето от новите случаи са на мъже - 135, срещу 31 инфектирани жени. Възрастовите граници на новозаразените хора са 17 и 80 години. През 2011 г. се наблюдава увеличение с 14% на броя на новорегистрираните ХИВ-позитивни лица между 30 и 49 години.


Източник: КРОСС
Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+