18 ноември -Международен ден без тютюнопушене

По традиция Международният ден без тютюнопушене се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември.

18 ноември -Международен ден без тютюнопушене

На този ден, Министерство на здравеопазването, чрез регионалните здравни инспекции призовава всеки пушач да се опита да постави началото на отказване от тютюнопушене в името на собственото си здраве, както и здравето на близки и приятели, които присъстват в обкръжението му като пасивни пушачи. „Да спрем да пушим поне за един ден” - с този призив през 1971 г. американецът Артър Мълейни накарал своите съграждани да спрат да пушат поне за един ден, а със спестените средства основали фонд към местното училище за отпускане на стипендии. Този ден вече се отбелязва и в много други страни по света, както и в България. Това е кампания, която има за цел да промени отношението към тютюнопушенето и да предостави подробна информация относно ефективните методи за отказване от вредната привичка.


 

В България, 34.5% от населението на възраст над 20 г. са ежедневни пушачи (по предварителни данни от проведеното през 2020 г. Национално проучване на факторите на риска за здравето на НЦОЗА), а тютюнопушенето, като рисков фактор за здравето води до сърдечносъдови, ракови, белодробни, мозъчни и други тежки заболявания.

 

По данни получени през 2020 г., проблемът с тютюнопушенето сред подрастващите продължава да е актуален. Резултатите от изследването показват, че 26.3 % от анкетираните са правили опити да пушат цигари, с незначителен превес на момичета (26.8%) над момчетата (25.6%). Разпределението по възрастови групи показва, че тютюнопушенето е много по-разпространено сред 15-19 годишните (31.4%), отколкото сред тези на 10-14 години (4.0%). Сред пушачите и в двете възрастови групи преобладават момичетата, макар и незначително.

 

Във връзка с гореизложеното, мотото на националната кампания за отбелязване на Международния ден без тютюнопушене - 18.11.2021 г. е „Да спечелим заедно: един месец без никотин!“.

 

Един от най-разпространените митове сред пушачите е, че пушенето им помага да се справят със стреса. При поемане на поредната доза никотин, стресът като че ли намалява, а тонусът се повишава и се появява усещане за удоволствие. Това се случва, защото никотинът активира хормоните на щастието и предизвиква приятно усещане на спокойствие и релаксация. Оттук идва и желанието на пушача отново и отново да изпита тези приятни усещания. Данни от психологията и физиологията доказват, че при стрес организмът реагира с учестено сърцебиене, повишено кръвно налягане, вътрешна напрегнатост и тревожност. Парадоксалното е, че никотинът има същия физиологичен ефект. Още в първите 7-10 секунди след вдишване той стеснява кръвоносните съдове, повишава кръвното налягане и сърцебиенето, а въглеродният окис на цигарения дим ограничава притока на кислород в мозъка. Като резултат е нарушено пълноценното функциониране на всички психични процеси - памет, мислене, внимание, въображение и др. Наред с никотина пушачът поема катрани, въглероден оксид и много други вредни вещества, над 50 от които са силно канцерогенни. Употребата на тютюневи продукти е неефективен начин за справяне със стреса, която води до зависимост и е доказана причина за редица заболявания.

 

РЗИ-Добрич призовава на този ден – 18 ноември 2021 г., всеки пушач да сложи началото на своя месец без никотин в името на собственото си здраве, здравето на своите деца, близки и приятели, които като пасивни пушачи, присъстващи в обкръжението на активния пушач, увреждат в не по-малка степен и своето здраве. Във връзка с това, че кампанията има за цел да предостави и подробна информация относно ефективните методи за отказване от тютюнопушенето и използването на тютюневи изделия, всеки желаещ може да посети: “Консултативен кабинет за отказване от тютюнопушене” в РЗИ – Добрич, където ще получи подкрепа за преодоляването на зависимостта, както и да се консултира безплатно на Националната телефонна линия за отказване от тютюнопушенето 0700 10 323