Струпванията на множество птици по въздушните електропроводи влияят на качеството на доставяната електроенергия

ЕРП Север инвестира стотици хиляди левове всяка година в монтиране на птицезащитни устройства по електроразпределителната мрежа в Североизточна България.

Струпванията на множество птици по въздушните електропроводи влияят на качеството на доставяната електроенергия

Експертите от компанията съвместно с Дружеството за защита птици-те следят регулярно промените в навиците на пернатите животни, за да обезопа-сят максимален брой съоръжения, по които те кацат. Монтираните птицезащит-ни устройства се поставят както да опазят живота и здравето на птиците, така и за да осигурят непрекъсваема доставка на електроенергия на клиентите.


Североизточна България, където дружеството оперира, се характеризира с мно-жество видове прелетни и непрелетни птици, което се благоприятства от факта, че тук се намира житницата на страната. През района на Добруджа преминава и миграционният път на прелетните животни. Струпването им по електроразпре-делителните съоръжения понякога се оказва предизвикателство въпреки всички взети обезопасителни мерки, предприети от ЕРП Север. Регистрирани са случаи на „почерняване“ на въздушните електропроводи от накацалите по тях птици, което причинява краткотрайни прекъсвания в електрозахранването и смущава клиентите и те от своя страна подават жалби в дружеството. ЕРП Север уверява, че прави всичко възможно да предотвратява подобни неудобства за клиентите и да предпазва птиците, които кацат дори по обезопасени съоръжения. Дружест-вото се надява на разбиране в подобни случаи и ще продължи да влага средства в сигурността на птиците и електроснабдяването.