Приказни кукли изработва Юлияна Тодорова от Добрич

Юлияна Тодорова е родом от Добрич, от 2015 година тя майстори уникални кукли и играчки от плат в своята работилничка, която е нарекла „Кукла Букла” - наименование, посветено на двете и прекрасни деца.

Приказни кукли изработва Юлияна Тодорова от Добрич

Тя дава едно съвсем ново лице на куклите, които сме свикнали да наричаме „парцалени”. Нейните прекрасни произведения на изкуството съвсем не са парцаливи, те са си доста спретнати. От класическите кукли, облечени в красиви рокли до такива с костюми по последна мода.  Те са подходящи за подарък за всеки празник както на най-малките, така и на пораснали колекционери. С прекрасните си и изразителни лица, те са готови да влязат във всеки дом и да стоплят душата на вашите близки. 



Днес Юлия Тодорова гостува на Добрич онлайн, за да разкаже за прекрасните кукли и играчки, които изработва. 

Здравейте, радваме се, че в навечерието на най-светлите празници сте ни гости. Разкажете ни кога и как започнахте да се занимавате с този вид изкуство?

Започнах да правя кукли и играчки в началото на 2015 година. В последствие започнах да изработвам и различни украшения, свързани с празниците, които ние българите празнуваме. Коледни играчки, великденски украси, брошки, мартенички и много други. 


Вашата работилничка носи името „Кукла Букла”, откъде идва то и какво значи за Вас това наименование?

Реших работилничката ми да носи името „Кукла Букла”, защото така наричах двете си деца, когато бяха мънички. Имам момиче и момче, които вече са големи, но когато бяха малки бяха като кукли с големи розови бузки и косички на букли.


Трудно ли е изработването на играчките и колко време отнема изработването на една от тях?

Изработването на куклите и играчките е дълъг процес. Започва от създаването на кройка, размери, намиране на подходящите материали и ако всички тези детайли са точни - се ражда нова кукла или играчка. Играчките най-често са мечета, зайчета, слончета, жирафчета, изработвам и възглавнички за най-малките. 

Какви материали и техники използвате?

Материалите, които използвам са различни, но винаги меки на допир, нежни и красиви. За да бъдат гушкави и да радват малки и големи. Използвам винаги здрави конци, специално за кукли и играчки, за да са здрави и безопасни за децата. Винаги влагам много любов, защото тя е най-важното нещо. Когато обичаш това, което правиш, винаги резултатът е невероятен. 


Откъде черпите вдъхновение?

Вдъхновяват ме очите на децата, когато видят куклите и играчките. Имаме късмета да живеем в България, с прекрасните ни четири сезона, които са също невероятно вдъхновение за мен.

Имате ли любима играчка, която изработвате с най-голямо удоволствие?

Любими са ми и куклите, и играчките. Всяка кукла има собствено излъчване, всяко жирафче собствена осанка, зайчета, мечета, всяко е различно и симпатично по негов начин. Даже снежните човеци ,след като им направя фотосесия виждам как всеки си има характер. Някой гледа любопитно, друг учудено и всички заедно правят голяма веселба.


Какви са предпочитанията на хората?

Всички хора имат различни предпочитания. Имам клиенти, които ми поръчват предимно играчки-жирафчета, слончета, зайчета, мечета. И клиенти, които през всичките години си пожелават само кукли и вече имат от всички видове, които правя.


Къде можем да разгледаме украшенията и да си поръчаме?

Можете да разгледате всичко, което изработвам на страницата ми във Фейсбук Кукла Букла. Също така в Арт магазина във Варна на бул. Генерал Колев 76 @FloriArts boutique.


Какво е Вашето пожелание за предстоящите празници?

Пожелавам на всички да са преди всичко здрави!Да са заедно със своите близки,не само на празниците, но и през цялата година. И да имат много поводи за усмивки!