Борбите за освобождение на Добруджа представиха във Фермата добрички реконструктори

Борбите за освобождение на Добруджа от румънска окупация бяха представени пред милионна аудитория благодарение на военно-историческия клуб 46-и пехотен Добрички полк.

Борбите за освобождение на Добруджа представиха във Фермата добрички реконструктори

Историческата вечер във „Фермата” на 23 ноември бе посветена на Добруджанската революционна организация в периода 1919 – 1944 г. 46-и пехотен Добрички полк получи покана да запознае участници и зрители с драматичните борби на добруджанските българи срещу чуждата окупация.


Облечени в униформи на четници, български офицери и градска интелигенция добричките възстановчици влязоха заедно с Ивайло Шопски във Фермата и възкресиха добре забравени в съвремието страници от историята на Добруджа и България. Представена бе и реплика на знамето на ВДРО от фонда на Регионалния исторически музей в Добрич, който предостави и две реплики на униформи на добруджански четници.


Показано бе снаряжението и въоръжението на четниците от Добруджанската организация – автентични дълги и къси огнестрелни и хладни оръжия от периода. Възстановчиците разказаха и за легалните форми на борба, чрез които българската интелигенция в Добруджа и в свободна България помага за частичното справедливо решаване на Добруджанския въпрос.

Борбите на добруджанските българи за освобождение от румънска окупация бяха тема и на предаването на Ивайло Шопски – „Пътуващо читалище” по телевизия Евроком, излъчено на 23 октомври. В продължение на час добричките възстановчици разказаха за въоръжената борба и легалната съпротива срещу чуждото подтисничество, репресиите на румънските власти спрямо всякакви прояви на българщината и усилията за запазване на българския характер на Добруджа. Показани бяха и експонати от фонда на музея в Добрич – лични вещи и снимки на добруджански революционери, печатни органи и позиви, издавани от революционната организация.

 

Предаванията могат да се гледат в Интернет през следните линкове:

Фермата, 23.11.2021 : www.btvplus.bg/produkt/predavaniya/36150/fermata-2021/fermata-sezon-7-epizod-63-23-11-2021

Пътуващо читалище, 23.10.2021: https://www.youtube.com/watch?v=ht_Sj0egEB8