Йордан Йорданов: България трябва да премине в децентрализирана форма, както е в Европейския съюз

Кметът на Добрич Йордан Йорданов е изпратил писма до четирите преговорни екипа за съставяне на правителство. В тях той поставя акцент върху важността на финансовата децентрализация на общините и справедливия подход за разпределение на средствата от държавния бюджет при подпомагане на общински проекти.

Йордан Йорданов: България трябва да премине в децентрализирана форма, както е в Европейския съюз

„Това е кауза, за която работя от повече от 5 години, от самото начало на 2016 година. Кауза, която съм поставял и на дневен ред в Националното сдружение на общините, но за съжаление безуспешно. Тази кауза и мисия продължава да ме води и да търся възможности - в случая с преговорния екип за съставяне на правителсвто” – заяви Йорданов и допълни, че именно от тях зависи да не се делят хората на София и България. 



„Ние трябва да покажем на всички, че независимо от това кой къде живее, в коя точка на страта, трябва да има достъп до една нормално функционираща общинска и държавна система. Много е важно именно сега да се вземат тези мерки и веднъж завинаги България да премине в децентрализирана  форма, както е в Европейския съюз” – каза още кметът на Добрич.

Според него именно тогава вече ще си проличи кои кметове са успешни и кои не, защото по думите му досега за определени общини са се отпускали повече средства, а за други никави. 

„Това деление на наши и ваши трябва да спре, всеки кмет трябва да води политиката, за която е избран и да подпомага своята община и съграждани” – каза в заключение кметът на Добрич Йордан Йорданов. 

Писмата са изпратени до ПП „Продължаваме промяната”, Демократична България, БСП и „Има такъв народ“.