Добрич ще е един от градовете, които ще отбележат 50 години творческа дейност на проф. Красимир Тасков

Начален час 18.30 ч. Билети - в деня на концерта от 16.30 ч. във фоайето на Огледална зала „Нели Божкова“. В залата се допускат лица, отговарящи на заповедите на МЗ

Добрич ще е един от градовете, които ще отбележат 50 години творческа дейност на проф. Красимир Тасков

Български камерен оркестър - Добрич с диригент Иван Янакиев са подготвили специален концерт на 1 декември, на който видния наш съвременник ще бъде не само гост, но и солист. В програмата ще бъдат изпълнени премиерно за Добрич и неговите произведения „Предание за Орфей“ и Адажио за струнни „Сияние в мрака“.


Красимир Тасков (1955 г.) завършва ДМА „П. Владигеров”, София със специалност композиция при проф. Пенчо Стоянов и пиано при проф. проф. Джулия и Константин Ганеви. Посещава курсовете по композиция на проф. Тон де Леув, проф. Тео Льовенди в Холандия и на проф. Анатол Виеру, Румъния. Носител е на награди от национални и международни конкурси по пиано. През 1984 г. неговият клавирен цикъл „Архаични картини” е сред препоръчаните творби на Международната трибуна на композитора на ЮНЕСКО в Париж. Носител е на награди от композиционния конкурс в Токио за „Фантазия” (1991 г.), Триптих за две пиана (1995 г.), „Взаимност” (1999 г.) и „Дитирамби” (2002 г.), Първа награда от конкурса „Рапсодия в 7/8” за Концерт за кларинет и оркестър (2002 г). Музиката му е изпълнявана в Германия, Япония, Франция, Италия, Русия и др. През 2003 г. „Преображение” II за две пиана е номинирана и изпълнена творба на World Music Day - Словения. Негови произведения са издавани в България, Франция, Русия и др. Автор е на редица симфонични, сред които: 4 Сюити за оркестър; Концерти за пиано; за цигулка; за обой; Два за кларинет, оркестровите фрески -„Преображение IV”, „Празненство”, „Тракийски светилища” и др. произведения. На камерни, вокални, хорови творби, често изпълнявани, както у нас, така и в чужбина на престижни музикални фестивали (Япония, Русия, Словения, Италия, Франция, Холандия, Англия, САЩ, Украйна и др.). Като изпълнител и автор има редица издадени творби, както и осъществени многобройни студийни и CD записи (Фантазии за Дуо пиано, с В. Георгиева, Б. Мартину-Пиеси и цикли за чело и пиано с А. Кръстев, Авторски CD - Gega new). Неговото произведение Crucifixion бе избрано в списъка на препоръчаните творби от журито на големия международен конкурс за композиция „Ууно Клами“ във Финландия. Солист е на наши симфонични оркестри, както и активно концертиращ камерен изпълнител. Носител на „Кристална лира“ в раздел камерна музика за 2013 г. от СБМТД. Член на жури на национални и международни конкурси за пианисти. Води майсторски курсове по програма Еразмус в европейски висши музикални академии.

 

Красимир Тасков е преподавател, професор доктор в НМА „Проф. П. Владигеров", София по композиция и пиано (ръководитeл на катедрата по композиция).

 

Програма:

Красимир Тасков - „Предания за Орфей“

Красимир Тасков - Адажио за струнни „Сияние в мрака“

Феликс Менделсон-Бертолди - Концерт за пиано и струнен оркестър