Предлагат увеличение на минималната заплата, майчинството и детските надбавки

Предлагат увеличение на минималната заплата, майчинството и детските надбавки
Предлага се увеличение на минималната заплата, майчинството и детските надбавки. Това обяви финансовият министър Валери Белчев на брифинг в сряда.

„Над 750 хиляди души в страната получават минимална работна заплата. 650 лв. на месец са крайно недостатъчни. Предлагаме тя да се увеличи на 710 лв. Политическите партии се обединиха около сходна сума”, обясни той.


По думите му увеличение се предлага и за детските надбавки и прага на получаването им. „Всички граждани със заплата до 510 лв. ще имат право да получават такива. Те ще се увеличат с 20%. В абсолютна стойност не е много, но процентите са сериозно увеличение. Това ще засегне 120 хиляди деца в България”, каза още Белчев.


Значително ще се увеличат и надбавките за деца до 2-годишна възраст. Парите за майчинство ще скачат от 380 лв. на 650 лв.


Доходите за пенсионерите ще бъдат запазени на нивата, които са сега. Това означава средно увеличение от 84 лв. на човек.


„Планираме да запазим всички антиковид мерки за период от поне шест месеца. По тази линия, каквото и да струва, доходът на пенсионерите няма да намалява. На първо време запазваме надбавките от по 120 лв. за следващите шест месеца”, уточни финансовият министър.


"Министерството на финансите положи всички усилия да осигури добра бюджетна рамка, която да бъде предложена на парламента. Не сме се бъркали в политики, не сме предвиждали структурни промени и орязване на кадри. Предлагаме единствено социална защита на населението. Предвид тревожните икономически параметри, нивата на инфлацията са в рамките на допустимото", коментира още министърът.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+