Въпреки синдикатите: Парламентът вдигна пенсионната възраст

Бюджетната комисия в парламента одобри вдигането на пенсионната възраст с по четири месеца през следващите три години. Промяната важи за всички категории труд.

Въпреки синдикатите: Парламентът вдигна пенсионната възраст

Предстои поправката да влезе за гласуване в пленарна зала следващата седмица.


 

Мнозинството подкрепи изменението в бюджета на държавното обществено осигуряване, въпреки че то беше отхвърлена от синдикатите. Заради увеличаването на пенсионната възраст КНСБ и „Подкрепа” свикват стачните комитети, за да обсъдят възможността за свикване на национална стачка.

 

„Според предварителните разчети финансовият ефект от вдигането на пенсионната възраст за следващата година ще бъде икономия от около 30 млн. лв.”, обясни управителят на НОИ Бисер Петков.

 

ДПС-депутатът Йордан Цонев контрира, че макар и да подкрепя пенсионната реформа, е убеден, че  заради толкова малък финансов ефект на фона на общия дефицит на НОИ, не си струва да се предизвикват масови протести.

 

По разчети на Националния осигурителен институт хората, които ще бъдат засегнати догодина от удължаването на пенсионната възраст ще са 10 500.

 

Депутатите приеха на второ четене и увеличаването на минималната пенсия от 136 на 145 лв.

 

Мнозинството отхвърли искането на опозицията да има индексация на всички пенсии по швейцарското правило. Не беше прието и да се вдигат обезщетенията за майчинство. Те остават в размер от 240 лв.