Жители на с. Кардам излязоха на протест заради лошото състояние на пътя до границата

Жителите на граничното село Кардам излизат днес на пореден протест. Причината е в лошото състояние на пътя от общинския център Генерал Тошево до ГКПП „Кардам“ и неспазения срок за ремонт от страна на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Жители на с. Кардам излязоха на протест заради лошото състояние на пътя до границата

След протест през лятото за състоянието на пътя от и за ГКПП „Кардам“ от АПИ заявиха, че започва изпълнението на цялостен ремонт, който трябваше да завърши до края на месец октомври. Стана ясно, че срокът е удължен до май 2022 година. 


Исканията на недоволните граждани са на първо време, преди зимата пътят да бъде обезопасен, да се сложат мантинели, да бъде положена осева маркировка и да се запушат някои от най-опасните дупки. Те се опасяват, че през зимата автомобил може да падне от естакадата над жп линията, защото обезопасяване липсва.

Протестиращите издигнаха плакати с надписи: „Не искаме много- само път, който ни води до родните къщи” и „Входната врата на България не заслужава подобен път”. Те пресякоха пешеходната пътека пред кметството, за да спрат символично движението по улицата. 

На протеста беше кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров. Той сподели, че по второкласния път II-29 през летните месеци са минавали над 8000 автомобила на ден, от които 1000 тежкотоварни. 

„През последните вече 7 години комуникацията ни с АПИ е много активна, но нищо не се случва за съжаление. През последните месеци, откакто служебното правителство е на власт, аз съм провел и лична среща с Апостол Минчев – бившия вече председател на  УС на АПИ и с Ивайло Денчев, с обещанието да бъде направен пътят. Към момента не виждам някакви действия, освен частично изкърпване и поставяне на една лента маркировка. 165 км има републиканска пътна мрежа на територията на община Генерал Тошево, за съжаление през последните 6 години са направени само 13 км. Да не говорим за последните 15 години не знам дали има направен участък, освен пътя за Добрич. Равносметката за цялата област е почти същата. За съжаление, погледнато от София сме на края на България. Това трябва да се промени от всички нас. Общинските пътни мрежи са в пъти по-добро състояние, с маркировка и асфалтирани, а тук за пореден път добруджанци са неглижирани” – сподели той. Очакванията на Димитров са след протеста да бъде обърнато внимание на този път и да не бъде отлаган ремонтът до 2023 година. 

„От юни месец, след протеста, дойдоха машини, фрезоваха една част от пътя, положиха малко асфалт в дупките и пътя остана в това състояние, даже стана и по-лошо. Премахнаха мантинелата на съоръжението над ЖП линията и при първия сняг някой може да полети надолу, защото няма никакво обезопасяване. Ясно е, че от тук нататък асфалт няма да има, но искаме поне преди зимата да бъде направено някакво обезопасяване. Ако до май месец не бъде извършен ремонт, отново жителите ще излязат на протест, защото заслужаваме един нормален път” – каза кметът на с. Кардам Георги Събев. 

Васил Василев е земеделски производител от Кардам. „Всеки ден пътувам до родното си село, където е и моята месторабота. Възмутен съм от пътя, който трудно може да се нарече път. Явно ремонтът приключи с поставянето на една жълта боя. Пътят е изключително опасен, всички лавират, за да избегнат дупките, което е предпоставка за инциденти” – заяви той. 

Красимира Николова е майка на деца. Всеки ден й се налага да пътува до града с децата си. „Опасенията ни са, че може да гръмне гума на автомобила ни и да ни хвърли от пътя, да катастрофираме и да стане много лошо”- каза тя. 

„Отново сме се събрали да напомним за себе си и да кажем, че тази държава не мисли за нас. Защо е необходимо с протести да постигаме това, което ни се полага. Ние си плащаме данъците, таксите, винетките и всичко, а не получаваме нищо. Сега удължават срока, защото казват, че надлезът е компрометиран, но това се случи след техните ремонти. Те блъскаха, дълбаха и хвърлиха едни огромни бетонни отломки в ниската част. Сложиха едни бордюрчета, които за зимата са доста опасни и там ще падне някои тир. Защо е необходимо да се случи нещо лошо и да има жертви и тогава да започнат да се правят ремонти” – заяви Цонка Георгиева.