Окръжен съд – Добрич не уважи искане за задържане под стража на девойка и младеж – наркомани

Момичето и момчето са обвинени в кражби, но се лекуват от зависимостта си по метадонова програма

Окръжен съд – Добрич не уважи искане за задържане под стража на девойка и младеж – наркомани

Окръжен съд – Добрич, потвърди определението на Районен съд, с което оставя без разглеждане искане на Районната прокуратура за задържане под стража на 24-годишната Жени Н. Ив. и 23-годишния Сезгин М. Ал. от Добрич като процесуално недопустимо.


 

Районна прокуратура – Добрич, е наложила на Жени Ив. мярка за неотклонение подписка по досъдебно производство, образувано на 24.08.2011 г. за държане на наркотични вещества. По същото досъдебно производство държавното обвинение е взело спрямо Сезгин Ал. мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 200 лв. Младежът е внесъл парите.

 

На 07.10.2011 г. двамата са привлечени като обвиняеми по досъдебно производство за това, че в периода 17.09.2011 г. – 26.09.2011 г. в Добрич са разбили ограда на имот и са откраднали 120 лв., плазмен телевизор „Филипс” и парфюми.

Жени Ив. е разследвана и за кражба на две карти памет от 2 GB и 4 GB от магазин в центъра на Добрич.

 

Делата за държане на наркотични вещества и за кражба срещу двамата били обединени и на 24.11.2011 г. Районна прокуратура отново ги привлякла като обвиняеми. Държавното обвинение е преценило, че диспозитивът на новото обвинение е по-тежък, защото включва две отделни престъпления и е внесло в Районния съд искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо двамата.

 

Първоинстанционният съд е оставил искането без уважение, а Районна  прокуратура обжалва този акт пред въззивната съдебна инстанция.

 

Окръжна прокуратура – Добрич, подкрепи протеста с аргумент, че младежите може да извършат по-тежко деяние.

 

Днес защитниците на двамата младежи представиха доказателства, че подзащитните им се лекуват по метадонова програма и поискаха да бъде отхвърлен протестът на държавното обвинение. Според тях искането е недопустимо, тъй като Наказателно-процесуалният кодекс предвижда възможност за изменение на мярката за неотклонение, само ако тя бъде нарушена. След първоначално взетите мерки, Жени Ив. и Сезгин Ал. не са извършили друго престъпление. Същевременно прокуратурата е направила искане за взамане на мярка за неотклонение, а не за изменение на наложените такива.

 

След като се запозна с представените доказателства и становищата на страните, тричленният въззивен състав на Окръжен съд – Добрич, потвърди определението на Районен съд – Добрич.

 

 Жени Ив. е студентка, неомъжена, не е осъждана.

Сезгин Ал. има средно образование, не е семеен, не работи, осъждан е.