Ученици от Добрич предадоха близо 3 тона опаковки за рециклиране

В рамките на инициативата Екошампиони децата и семействата им събраха над 1 800 чувала с използвани пластмасови бутилки и алуминиеви кенчета и бяха проведени над 180 еко-урока

Ученици от Добрич предадоха близо 3 тона опаковки за рециклиране

Децата на Добрич събраха  1 816 чувала с рециклируеми отпадъци от опаковки или общо 2 860 килограма и взеха участие в 186 еко-урока в рамките на първото издание на кампанията за мотивиране на разделното събиране и рециклиране „Екошампиони“, съобщават от пресцентъра на Община Добрич.



Инициативата, в която се включиха 9 училища и близо 6 000 ученици от 1 до 12 клас в Добрич имаше за цел да ангажира учениците и техните семейства да събират отпадъците си разделно.

Кампанията е организирана от най-голямата организация за оползотворяване на отпадъци от опаковки в страната ЕКОПАК България в тясно партньорство с Община град Добрич, Община Русе, Община Бургас и със специалното съдействие на Декатлон, брандът за спортни продукти, аксесоари, оборудване и изживяване, който прави спорта достъпен за възможно най-много хора. 

Основно училище „Христо Ботев“ е училището в Добрич, което се класира на първо място и ще получи голямата награда на инициативата - интерактивна дъска, тенис маса с регулируема мрежа и 5 комплекта хилки с топчета, 2 комплекта за бадминтон с мрежа, ракети и перца. Резултатите от кампанията са публикувани на https://www.ecopack.bg/bg/ekoshampioni. Всички участващи училища ще получат поощрителни награди - по 5 комплекта топки – футбол, баскетбол, волейбол, заедно с 2 мрежи. Наградният фонд е предоставен ЕКОПАК България и доверения  ни спортен партньор Декатлон.

Според правилата на кампанията участието на всяко училище се състоеше от два етапа - състезателен и образователен. В състезателния етап учениците от всяко регистрирано училище трябваше да събират у дома пластмасови бутилки и алуминиеви кенове, които да смачкат предварително, да ги поставят в чували от 60 литра и да ги предадат на 30 ноември 2021 г. на посочен пункт за събиране на територията на училището. В рамките на образователната част в участващите училища се провеждаха еко уроци по темата за разделно събиране с материали, които учителите могат да свалят безплатно от  платформата на ЕКОПАК  „Рециклиращо училище“ - https://www.ecopack.bg/retsiklirashtouchilishte/.

По време на кампанията с помощта на водещите международни консултанти в областта на човешките ресурси и управление на риска Марш Макленън беше проведено онлайн проучване сред децата, което имаше за цел да обхване нагласите им към разделното събиране и рециклирането и резултатите от него ще бъдат обобщени и публикувани допълнително.

Чрез кампанията „Екошампиони“ ЕКОПАК България и Община град Добрич целят да помогнат за изграждането на навици сред децата и семействата за  изхвърляне на отпадъците от пластмаса, алуминий, хартия и стъкло разделно в обособените за целта цветни контейнери и по този начин да осигурят по-чиста градска среда и ресурси за кръговата икономика.