На Никулден откриха официално новия морски клуб в Шабла

Той се намира в рибарското селище „Кария” и днес отвори врати за любителите на водните спортове

На Никулден откриха официално новия морски клуб в Шабла

Новоизградената и оборудвана двуетажна сграда ще предоставя условия за провеждане на обучения, срещи, информационни събития и други мероприятия, пряко свързани с морските спортове, целящи като резултат привличане на млади хора към рибарството. Инвестицията е насочена също и към рибарите – за подобряване на условията за живот в рибарската общност, както и за популяризиране и съхранение на морското дело и рибарство, специфично за региона.



Официалното откриване започна с празничен водосвет, отслужен от отец Павел.

На събитието присъства кметът на община Шабла Мариян Жечев, представители на националната федерация по ветроходство, състезатели от КПР “Портос Кария”, Морски клуб по ветроходство – Шабла, доброволци от Доброволното формирование 2017 -  Шабла, строители и изпълнители, гости. 


„Намигане не съдбата има в днешния ден. Преди 45 години на същото място тогавашния кмет Михаил Махалнишки открива морския клуб в Шабла за първи път. Следват години на доста работа, на доста утвърждаване, на нова база, до достигане на едни от най-високите нива в България по всички видове спортове, свързани с морето. Сега времената са по-други, работим с по-различни условия, но стъпваме върху направеното в годините назад, върху това, което всички доайени са дали и предават на поколенията” – каза кметът на Шабла Мариян Жечев и увери, че всичко, постигнато до момента ще бъде надградено. „Може би няма да достигнем висотите, постигнати през миналия век, но съм сигурен, че за този век най-доброто предстои” – коментира още той. 

В морския клуб ще се помещават два морски клуба – Клуб по подводен риболов и Клуб по ветроходство. 


Клубът по подводен риболов „Портос Кария” е създаден през 2013 година от няколко ентусиасти, подводни риболовци, част от стария морски клуб. Техните романтични и възхитивелни истории са една от причините председателят Димитър Франгов да се вдъхнови и да предприеме административната работа по основаването на клуба. „За мен това е една дългоочаквана мечта, която се реализира. Една мечта, която за пореден път доказва, че ако има постоянство, ясна идея и воля, нещата могат да се случат, независимо от обстоятелствата” – заяви той и отправи благодарност към общинската администрация за подкрепата. 

 „Клубът е създаден през 2019 година, започна дейност не с мащабите, с които ми се искаше, но през 2020 -21 година имаме два проекта, които осъществихме. Единият от тях е насочен към обучението на деца по ветроходство, като целта е да подготвим инструктори, които да помагат на главните треньори. Пролетта ни предстои да си приключим програмата по проекта и през юни сме планирали фрегата за деца с един малко по-различен и интересен формат. Успоредно на това бихме желали да водим дейност по обучаване на деца във ветроходен спорт” – сподели Валентин Иванов – председател на УС на сдружение Морски клуб – Шабла.

На събитието присъства Доайенът ветроходец д-р Васил Куртев. „Радвам се да присъствам на едно такова събитие, на откриването на тази красива придобивка, която шабленци са създали. Нека да са живи и здрави, да имат много последователи. На това място да се събират много млади хора, за да се радват на красотата на морските спортове, които ще се развиват тук. Дълго време да има развитие на морските спортове в Шабла” – каза в словото си той. 


Проект „Изграждане на Морски клуб в рибарско селище Кария, община Шабла“  е одобрен с Договор МДТ-ИП-01-6 от 11.03.2020 г. и се осъществява по Стратегия за ВОМР на МИРГ Шабла-Каварна-Балчик, финансирана от Програма за морско дело и рибарство 2014-2020 г. с финансовата подкрепа на ЕС чрез Европейския фонд за морско дело и рибарство и Националния бюджет на Република България.

Основната цел на проекта е „да се насърчи социалното благополучие, намаляването на бедността и икономическото развитие в територията на МИРГ Шабла-Каварна-Балчик, чрез инвестиции в подобряване средата на живот“. Той е в съответствие и със следната специфична цел в ВОМР, а именно „насърчаване на социалното благополучие и културното наследство в районите за рибарство и аквакултури, включително рибарството, аквакултурите и морското културно наследство“.