Стоянка Христова от Добрич дари макет на родната къща на Адриана Будевска на Регионален исторически музей

Тя е бивш начален учител в ОУ „Отец Паисий" в с. Батово и майка на нашия колега археолог Десислава Христова

Стоянка Христова от Добрич дари макет на родната къща на Адриана Будевска на Регионален исторически музей

В навечерието на 143-годишнината от рождението на голямата българска драматична актриса Адриана Будевска Регионален исторически музей - Добрич излага във фоайето на Областна администрация - Добрич и макет на Къща музей „Адриана Будевска". Както вече оповестихме, за Деня на народните будители по покана на Областна администрация музеят уреди там фотодокументалната изложба „Превъплътителката Адриана Будевска". Временната експозиция, поставяща акцент върху сценичните изяви на актрисата, може да бъде разгледана до края на годината.



Макетът на родната къща на Адриана Будевска е изработен от СТОЯНКА ДИЧЕВА ХРИСТОВА от гр. Добрич, която го дари на музея. Тя е бивш начален учител в ОУ „Отец Паисий" в с. Батово и майка на нашия колега археолог Десислава Христова. Стоянка Христова е провокирана да изработи макета, от поредния европейски проект на РИМ - Добрич.

Става дума за Another way („По друг начин"), финансиран по програма „Еразъм+" на Европейския съюз и насочен към незрящи хора и хора с нарушено зрение. В основата на проекта стои един нетрадиционен дидактически подход, целящ да помогне на хората с увредено зрение при възприемане на заобикалящата действителност. Главната му цел е да подобри и улесни достъпа до културното наследство в цялото му разнообразие и във всички негови форми по нов, по друг, по различен начин: чрез допир, вкус и слух. Предвидено е да се използва всичко онова, което може допълнително да „разкаже" за културното наследство - храни, напитки, аромати, музикални произведения, макети, асоциации, прилики, метафори, сравнения... Един от ангажиментите на РИМ - Добрич по този проект е да разработи три маршрута. Първият от тях символично проследява развитието на театралното дело в града. Включени са няколко сценични пространства, даващи възможност на участниците да проявят артистичните си способности. Маршрутът бе реализиран за първи път на 15 ноември 2021 г. Започна от един от музейните лапидариуми като отворено артпространство, където могат да се провеждат различни представления. Сред антични статуи, епиграфски паметници и древни архитектурни детайли участниците влязоха в ролята на древногръцки актьори и демонстрираха своите артистични способности. Всеки от тях получи по една хартиена маска, изразяваща определена емоция, която той пресъздаде чрез подходящо артистично изпълнение - звук, анекдот, рецитация, песен, танц. Маршрутът продължи към Драматичен театър „Йордан Йовков". Там бе поставен акцент върху появата и историята на театралното изкуство, върху приликите между гръцките театри, римските амфитеатри и съвременните театрални сгради. На финала участниците в проекта се запознаха с макета на родната къща на Адриана Будевска в самия двор на музейния обект и изработиха кукли от дървени лъжици и цветни парчета плат, както е правила малката Адриана.

     Тези интересни събития ще бъдат популяризирани чрез специално подготвен наръчник, който ще бъде достъпен в електронен вариант и като аудиофайл.