Уникални стъклени играчки за коледната елха изработват в малка работилница в Добрич

Цехът за коледни украшения от стъкло в квартал "Рилци" е ветеран в производството на елхови играчки.

Уникални стъклени играчки за коледната елха изработват в малка работилница в Добрич



В малка работилница пет жени, заедно със своя ръководител Георги Керанов, творят пъстри топки, снежни човеци, джудженца, гъбки, пиленца, които красят елхите и домовете на добричлии.


Георги Керанов се занимава с производството на стъклени украшения за елха от 35 години. През далечната 1985 година той откупва производството от тогавашното предприятие „Жакард” и започва да работи, заедно с няколко от служителите. 

„Преди цехът беше голям, защото работихме само за България и нямаше внос от Китай. Затова имаше нужда от по-голямо производство, задоволявахме доста градове. Всички взимаха от нас играчки. Сега запълват пазара, но те са пластмасови и не могат да се сравняват със стъклените” – сподели той и допълни, че въпреки пъстротата на пазара хората предпочитат стъклените играчки, които ги връщат в детството. 


Цехът в Рилци изпраща коледни играчки за елха по поръчка в цялата страна. Освен голямото разнообразие от видове се правят и такива с изписани имена на любими хора, а младата художничка Ася Минчева рисува истински картини върху коледните топки. 

„Работя тук от една година и всичко много ми харесва. Идвам с огромно удоволствие. В началото не знаех дали ще ми допадне, но сега идвам всяка сутрин, заредена с много коледно настроение” – сподели Минчева. Тя допълни, че рисуването върху стъкло е едно голямо предизвикателство, но накрая резултатът е блестящ. 


Иванка Стефанова е една от дамите, които оформят играчките, преди те да бъдат боядисани и украсени. „Най-голямото ми желание е това производство да се запази и за напред, да се радват децата. Във всяко мое произведение аз влагам стремеж, желание и много любов. Искам да зарадвам децата, малките най-много се радват” – каза тя. 

Димка Петрова, която също прави елхови украшения сподели, че тайната на занаята е желанието за работа. „Най-приятно ми става, когато видя какво излиза от ръцете ми. Опасност в процеса на работа има винаги, но ние сме свикнали и знаем как да се пазим и как да работим” – сподели тя и допълни, че за нея всички играчки са най-хубави. 


От близо 50 години Христина Стоянова декорира елхови играчки и изключително много харесва професията си. „Всички играчки са ми любими, а най-труден винаги ми е новият модел, след това се свиква”, сподели тя. 


Стъклените коледни украшения могат да бъдат открити в малката работилничка на адрес бул. „Добруджа” 213.