Първият български шампион по Аеропреса е добричлията Константин Георгиев

Той ще представи България на финалите в Австралия догодина

Първият български шампион по Аеропреса е добричлията Константин Георгиев

Българският шампионат по Аеропреса е част от Световния шампионат. У нас се организира за първи път в началото на месец декември тази година. Българският шампионат следва изцяло правилата на международното състезание и е в елиминационен формат. Всички състезатели идват тренирали и с перфектната рецепта, която са подготвили със състезателното кафе Rukira, Кения от Taf. В първи рунд се състезаваха 18 участници в кръгове по трима. Така след оспорвана битка и три елиминации, журито определя финалистите в първия български шампионат:


1-во място - Константин Георгиев

2-ро място - Николай Литов

3-то място - Михаил Николов

Повод за гордост е това престижно отличие, спечелено от добричлията Константин  Георгиев и му честитим победата. Намираме го в Пловдив, където живее и работи към момента. Еуфорията от победата е вече малко отшумяла, но емоциите си след събитието определя с усмивка като хубави. Неговата история с любимата на всички кофеинова напитка кафето започва преди три години. Той е професионален бариста, работил е в няколко известни кофишопа в България - в София и сега в Пловдив. Всичко започва с голяма любов към кафето, която постепенно се превръща и в професия.

Разказва, че се решава да участва в Шампионата доста случайно. Докато е на работа, друг негов колега му казва, че ще има състезание и Константин се записва с идеята да се види с колеги, да обмени опит, да поговорят за общата им страст към кафето. 

Случайно разбрах и се записах, но се радвам, че стана така, усмихва се той.

Едно от изискванията към състезателите в Шампионата по Аеропреса  е да използват максимум 18 грама изпечено кафе за тяхната рецепта и да приготвят най-малко 150 мл готово кафе. Коцето коментира, че 18 грама кафе не е нито много малко, нито много. Това е класическата рецепта на аеропреса. А ти сам можеш да си избереш как да го смелиш - малко по-едро или по-фино, както и колко градуса вода ще използваш - дали 80 или 90 градуса. Тук вече идва индивидуалната част - въображението и какво би искал да изкараш от кафето, разкрива професионалистът. 

Аз доста се притеснявах преди началото на първи рунд и нямах самочувствието, че ще продължа напред след елиминациите, но после - когато избраха моята чаша с кафе за най-добра, се успокоих и всичко мина по вода до финала. Бях себе си.

Няма нищо тайно в моята рецепта. Просто аз избрах да работя с по-ниска температура на водата, което се оказа решаващо понеже кафето стана по-сладко и нямаше горчива нотка.

Сега Коцето се подготвя за изключително високия и престижен форум, който предстои да се проведе март месец 2022 в Австралия. Състезанието ще бъде онлайн поради пандемичната обстановка. Форматът ще е същият - с елиминационни рундове. Очаква се дотогава, месец преди надпреварата, организаторите да изпратят изискванията за кафето и водата на участниците. Ще има представители от цяла Европа.


Коментираме как той самият предпочита кафето си и отговорът е очакван – тук, в България,  е най-разпространена еспресо напитката. Филтрация не се пие толкова много, но моят начин на приготвяне на кафе е точно филтър и по- специфично аеропреса. Имам я от две години и това   е най-добрият начин за мен да си приготвя кафе вкъщи понеже не изисква много технически умения- нужни са ти кафе, гореща вода и въображение за рецепта.

Идея, която той предлага за празниците – имам си една много готина напитка, която хората, които обичат кафе с мляко и сладко доста харесват – кафе, мляко, кленов сироп и канела. Това всеки може да си направи вкъщи – получава се много добра комбинация.

За финал на интервюто ни първият български шампион по аеропреса Константин Георгиев пожелава на всички здраве, щастие и весело изкарване на празниците!