Закупуване на хирургична маса за родилно отделение е новата цел на кампанията „Капачки за благотворителност МБАЛ-Добрич“

Амбициозната цел обявиха трите инициативни дами от Сдружение „Заедно правим добрини“ заедно с директора на МБАЛ-Добрич

Закупуване на хирургична маса за родилно отделение е новата цел на кампанията „Капачки за благотворителност МБАЛ-Добрич“

На среща с медиите днес, в кабинета на д-р Георги Желязков- директорът на МБАЛ-Добрич, трите млади дами  от  Сдружение „Заедно правим добрини“ Димитрина Младенова, Йоанна Койчева и Милена Савова обявиха новата голяма цел, в която ще бъдат инвестирани средствата от последното дарение.


Поради добрите резултати, които постигаме всяка година и многото хора, които се включват от Добрич и областта, ние получихме криле да мечтаем и да постигаме все по-големи неща за нашата болница. Затова сега решихме да поставим една цел,която се надяваме, че ще можем да осъществим до края на следващата година с помощта на всички, съобщи Димитрина.

Количеството капачки, което събрахме тази година е 13 тона - това е с 4 тона повече в сравнение с миналата година .А за предните три години, понеже сдружението функционира от 4 години, сме събрали общо за всичките години 33 тона, което за нас е много голям успех!

Нещата, които до момента закупихме: пациентен монитор за родилното отделение на болницата, след това закупихме родилно легло, след това се оказа,че имат нужда от още един пациентен монитор в родилното отделение и закупихме и него. Следващото беше видео ларингоскоп и накрая-трансдюсер за ехографа в детско отделение, припомни Димитрина. Това е постигнатото до момента за трите години. Искаме да благотоворим на всички, които ни подкрепят и събират капачки и жълти стотинки, на всички, които ни подкрепят  с транспорт и за помещението, което използваме безвъзмездно. Винаги сме добре посрещнати - всичко е на благотоворителни начала.

Йоанна припомни, че тази година успяха да организират и проведат Ден на рециклирането, който бе много успешен. Събраните средстава след него са 3000 лв от жълти стотинки и над 4 тона и половина капачки. Надяват се догодина да има поне два такива дни - през пролетта и през есента, каза тя.

Милена наблегна на факта, че даренията от капачки стават все по-чисти, но все още доброволците откриват доста излишни предмети сред тях- като ненужни метални предмети, което затруднява преработването и предаването на капачките и моли хората, които искат да се включат в инициативата, да носят само пластмасови капачки, без други отпадъци.

Тя изказа и специални благодарности на всички училища и детски градини и ръководствата им. Също така и на хората, които обслужват съоръженията, в които се събират капачките. Знаем,че тази година съоръженията станаха още повече (3 по центъра на Добрич и около 6 из града, както и в някои села) и се надяваме хората да се активизират още повече и да успеем заедно за болницата в Добрич. Всичко постигнато е безвъзмездно и благотворително, на доброволни начала. Благодарностите са и за всички, които носят и извозват количествата към склада им.


Преди всичко искам да благодаря на тази организация на добрите души, защото за мен те  са такава, изтъкна директорът на болницата д-р Георги Желязков. Сдружение „Заедно правим добрини“ наистина прави добрини и доказа това в последните няколко години, като в последната една година добрините наистина надминаха очакванията на всички нас. За което преди всичко искам да благодаря, защото това е добро дело - изначално добро дело, това, което те организират и правят абсолютно безвъзмездно, то няма да остане неоценено, защото всяко добро дело винаги има възмездие и се връща със същата енергия за тях. Благодаря им още веднъж за инициативата!, каза д-р Желязков.

Следващата цел е закупуване на операционна маса за нуждите на акушеро-гинекологично отделение. Това е доста скъп продукт и като се осъществи, ще е от изключително голяма полза за всички родилки от града и областта, които имат нуждата от оперативна грижа. Искрено се надявам всичко това да се случи максимално бързо, за да се възползва общността от тази инициатива и като гледам какъв заряд имат дамите тук, съм абсолютно сигурен, че това нещо ще стане! Благодаря ви за всичко, което правите и сте направили и се надявам да продължава подкрепата на добрите хора от града!, изтъкна директорът на добричката болница.

Той информира медиите, че ноа операционна маса струва около 40-45 000 лв. Това не е никак малка сума и разчитаме на добрата воля на хората и ще бъдат необходими не само капачки и жълти стотинки. Така че дано има хора, които биха искали да дарят и средства, защото това дарение ще е в полза на най-милото ни-жените и децата.

В момента болницата разполага с хирургична маса, но като всеки един медицински продукт, също има своята амортизация. В момента тя е достигнала своя предел и добре да се подменя периодично, а нова операционна маса ще даде възможността операциите да протичат максимално кратко, да бъдат по-функционални и особено с новата лапароскопска апаратура, която закупи скоро болницата, това ще бъде идеалното надграждане към това, което имаме до момента, за да сме максимално адекватни и да бъде болница, която предлага всичко необходимо без някакви ограничения, допълни той.

Събраната сума до момента не е малка, но не е достатъчна за новата голяма цел. Надеждата на всички е до догодина по това време да се събере необходимото количество в тонове капачки или да се намерят дарители, които да добавят оставащата сума.

С трите момичета от „Заедно правим добрини“ можете да се свържете чрез фейсбук страницата на Сдружението, а 

Дарителската им сметка е:

IBAN: BG98 UBBS 8002 1081 3659 40

BIC: UBBSBGSF

Сдружение „Заедно правим добрини“