Отпечатан е първият екземпляр на книгата Дон Кихот

На днешния ден през 1604 г. е отпечатан първият екземпляр на книгата Дон Кихот де ла Манча (на испански език: Don Quijote de la Mancha) от Мигел де Сервантес.

Отпечатан е първият екземпляр на книгата Дон Кихот

Романът на испанския писател в два тома е първият бестселър в историята.



Първата книга е публикувана на 16 януари през 1605 г., а втората - през 1615-а. Творбата на Мигел де Сервантес се смята за една от най-емблематичните в испанската литература. На български е известна в превода на Тодор Нейков.

През 2005-а книгата празнува своята 400-годишнина, която се отбелязва подобаващо по света. Испанското правителство пуска в обръщение монета от 2 евро, на гърба на която е изобразен рицарят с леген за бръснене на главата, стара ризница и копие.

Историята на дон Кихот разказва за приключенията на испанския идалго дон Кихот и неговия оръженосец - Санчо Панса. Алонсо Кехана е един обикновен благородник, вманиачен в четенето на рицарски истории и книги.

Неговите приятели и роднини го вземат за луд, когато ненадейно главният герой променя името си на дон Кихот и се самопровъзгласява за рицар. Дон Кихот поема на път из земите на тогавашна Испания, яхнал своята кранта - коня Росинант (на испански Росинат означава кранта), за да изобличава злото и да защитава бедните и нещастните от неправдите.

В процеса на развитие на историята и двамата герои преживяват метаморфоза, като възприемат част от основните черти на другия. Техните приключения са смешни и забавни, като в повечето случаи вършат повече пакости, отколкото добрини. В края на историята, на смъртния си одър, дон Кихот осъзнава, че се е вживял в невъзможна илюзия, но неговият оръженосец го моли да не се отказва.

Романът на Сервантес все още се счита за актуален. През различните епохи романът е бил тълкуван по различни начини. Така например когато за първи път книгата се среща с читателите си; публиката я възприема като комична история. След Френската революция романът се разглежда по съвсем различен начин, етичният модел е обърнат - индивидът може би е прав, докато всъщност обществото греши. През XIX век романът се счита за журналистически коментар за общественото положение. Чак през ХХ век става ясно, че Дон Кихот е не само уникална морална творба, но и първият истински съвременен роман.

На испански Кихот се използва като епитет за непрактичен идеалист. Много популярен на различни езици е и един израз от книгата - да се бориш с вятърни мелници.

След Кубинската революция новото правителство, начело с Фидел Састро, основава издателска къща, наречена Институт на кубинската книга. Целта й е да отпечатва книги с голяма литературна стойност, които да се разпространяват на достъпна за обществото цена. Първата книга, която излиза от печатниците на института, е именно "Дон Кихот" на Сервантес.

"Родното" място на Дон Кихот е Кастилия - Ла Манча (Castilla-La Mancha) - най-рядко населената област в страната. В миналото Кастилия - Ла Манча и Мадрид са образували областта Нова Кастилия, но с въвеждането на системата на автономните области са разделени поради големите икономически различия между столицата и останалата част от областта.

Кастилия - Ла Манча предлага забележителности и традиции, които привличат много туристи. Интересни градове и населени места за посещение са Албасете, Сиудад Реал, Куенка и Гуадалахара.

Този регион е "родината" на световноизвестната литературна творба "Дон Кихот де ла Манча" - шедьовър, написан от един от най-добрите испански литературни фигури - Мигел де Сервантес. И днес там може да усетите легендарната история за това как доблестният Дон Кихот воюва с вятърни мелници. Любопитният турист може да види паметника на Мигел де Сервантес Сааведра (1547 - 1616 г.) в града.

Още един роман, описващ живота на евреи, християни и мюсюлмани от годините, бележещи края на средните векове, е сред бисерите на световната литература. Става дума за "Еврейката от Толедо" на Лион Фойхтвангер, познат у нас и под името "Испанска балада". Действието му се развива в град Толедо.

Този Район се слави с прости, но вкусни ястия. Местното вино Кастилия - Ла Манча винаги придружава храната. Известното сирене Манчего е типична съставка за кухнята тук.

Площад "Испания" (Plaza de España) се е превърнал се в много известна туристическа дестинация. Разположен е в Централен Мадрид, на западния край на улица "Гран Вия".

В центъра на площада се намира паметникът на испанския писател, поет и драматург Мигел де Сервантес. Проектиран е от архитектите Рафаел Мартинес и Педро Мугуруса и скулптора Лоренсо Коуляут Валера. По-голямата част от паметника е построена между 1925 и 1930 г., а е завършен чак между 1956 г. и 1957 г. от Федерико Коутляут-Валера Мендегутия - син на Лоренсо Коуляут Валера.

Паметникът представлява една кула, пред която е каменната скулптора на Сервантес, а на преден план са разположени две бронзови статуи на Дон Кихот и Санчо Панса. От двете страни на кулата има още две каменни скулптори - на Донкихотовата "истинска любов". Едната като простата селянка Алдонса Лоренсо, а другата като красивата и въображаема Дулсинея дел Тобосо.