Днес се навършват 78 години от подвига на капитан Димитър Списаревски

Днес се навършват 78 години от подвига на капитан Димитър Списаревски
На днешния ден, преди 78 години геройски е отдал живота си за България роденият в Добрич Димитър Списаревски.

Той загива при първия си боен полет, след като сваля тежък американски бомбардировач Б-24 чрез въздушен таран, по време на бомбардировките на София през Втората световна война.


Димитър Списаревски е роден в Добрич на 19 юли 1916 г. След Ньойския договор от 1919 г., градът остава в териториите, предадени на Румъния. Поради нетърпимостта на бащата към румънската окупация, семейството на Списаревски последователно се мести в Лом, Белоградчик и София.


На 20 декември 1943 г. армада американски бомбардировачи Б-24 Либърейтър се насочва да бомбардира за пореден път София. Димитър Списаревски е един от изтребителите на бойно дежурство на летище Божурище.


Това е първият му въздушен бой. Списаревски се измъква от два американски изтребителя, насочва се към група от 16 Либърейтъра и без да спре стрелбата се блъска във водаческата машина.


Бомбардировачът е разцепен във въздуха, спасява се само опашният стрелец, който е изхвърлен заедно с картечниците от ударната вълна. Самолетът на Списаревски пада край село Пасарел.


Тялото му е открито сред отломките. От другата страна на селото пада поразеният бомбардировач. За свалянето на един четиримоторен бомбардировач са му признати три въздушни победи. Димитър Списаревски е произведен посмъртно в чин капитан.


Добрич ще отбележи годишнината с поднасяне на цветя на паметната плоча на героя, на сградата на НТС, през целия ден.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+