Окръжният съд в Добрич потвърди присъда за палеж и кражба

Подсъдимият е осъден и за това, че на същата дата отнел чужди движими вещи - комплект чаршафи, огледало, монитор и др., на обща стойност 208.20 лв., като до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд откраднатите вещи са били върнати.

Окръжният съд в Добрич потвърди присъда за палеж и кражба

Окръжният съд в Добрич потвърди присъда на Добричкия районен съд, с която подсъдимият И.Ж. е признат за виновен в това, че на 16 ноември 2019г. в с. Ново Ботево, област Добрич, запалил сграда със значителна стойност – жп спирка в селото, на стойност 76 730 лева, собственост на Държавно предприятие „Национална компания железопътна инфраструктура“ - София, като причинил вреди в размер на 19 035.88 лева.


За извършените деяния, след съкратено съдебно следствие, на мъжа е наложено общо наказание лишаване от свобода за срок от 1 година и 4 месеца, чието изтърпяване е отложено с изпитателен срок от 3 години. Със същата присъда той е осъден да заплати на „Национална компания железопътна инфраструктура“ сумата от 19 035.88 лв., представляваща обезщетение за претърпените от юридическото лице имуществени вреди.

Видно от събраните по делото доказателства след гостуване на свой родственик във варненско село, подсъдимият решил да се прибере във Варна, където бил постоянният му адрес. Тъй като нямал пари, тръгнал пеша, но се изгубил. Случайно стигнал до оградата на старо военно поделение, където охранител му дал храна и вода, след което го упътил към Ново Ботево, откъдето с влак можел да стигне до Варна. Подсъдимият намерил жп спирката, минали мотриси, но той не се качил, защото нямал пари за билет. Вечерта събрал няколко пластмасови бутилки, влязъл в чакалнята на сградата и в намираща се вътре празна тенекия ги запалил, за да се стопли. След като бутилките изгорели, излязъл навън и погледнал в съседното помещение в сградата, където се виждала слаба светлина. На прозореца на помещението имало метална решетка, както и поставен от вътрешната страна найлон. Подсъдимият запалил със запалката си найлона, който започнал да капе върху легло, намиращо се вътре в помещението, върху което имало сложени картони, които също се запалили. Подсъдимият видял, че огънят се разраства из цялата сграда, но не потърсил помощ в селото, а избягал в близката гора, където се крил до сутринта. При установяването му той носел торбичка с вещи, за които признал, че ги е откраднал от двора на къща в селото.

Делото пред Окръжния съд е образувано по жалба на подсъдимия, с наведени доводи за несправедливост на наложеното му наказание. След проверка на атакувания съдебен акт, въззивният съд намери, че при отмерване на наказанието първата инстанция правилно е преценила тежестта на всяко от двете извършени престъпления, както и степента на обществена опасност на подсъдимия. Отчетени са лошите характеристични данни на мъжа, както и размерът на причинените от пожара вреди. Взети са били предвид и смекчаващите вината обстоятелства – чисто съдебно минало, стореното от подсъдимия самопризнание, тежкото му семейно и материално положение. Окръжният съд прецени, че постановеното за изтърпяване общо наказание е справедливо по размер и остави жалбата на подсъдимия без уважение. Решението на Окръжния съд не подлежи на жалба и протест