18 години затвор за грабеж и опит за убийство

Наказание 18 години лишаване от свобода да изтърпи 41-годишният Живко Й. Желязков при първоначален строг режим в затворническо общежитие от закрит тип, постанови Добричкият окръжен съд. Той бе признат за виновен по повдигнатото му обвинение за това, че на 01.12.2009 г. в гр. Добрич е отнел 200 лв. от 54-годишен мъж, с намерение противозаконно да ги присвои, като е употребил за това сила и грабежът е придружен с опит за убийство. Съдът го осъди да заплати на пострадалия обезщетение от 150 000 лв. ведно със законната лихва от датата на извършване на деянието.

18 години затвор за грабеж и опит за убийство

Според обвинителния акт на 01.12.2009 г. 54-годишният служител на газстанцията е бил на смяна през деня и е поел и нощното дежурство на свой колега. Около 18 ч. Живко Желязков спрял автомобила си в близост до газстанцията. В този момент нямало клиенти, пострадалият бил в помещението, където на бюрото проверявал събрания оборот. Подсъдимият го нападнал и започнал да го удря. Взел от бюрото масивен мраморен пепелник и с него нанасял удари по главата на търговския работник. Той паднал на пода, а Желязков продължил да го удря. Нападателят взел 200 лв. от парите, които при падането на 54-годишния се пръснали в помещението.


Около 18,40 ч. пред газстанцията спрял клиент, който видял мъж да излиза от помещението и да се качва в автомобила си. След като никой не излязъл, за да го обслужи, свидетелят отишъл до сградата и погледнал през счупеното стъкло на вратата. Видял, че на пода до нея лежи пострадалият и навсякъде има кръв. Той сигнализирал на полицията и изчакал пристигането на служителите й.

Желязков стигнал с автомобила до улицата, където живее, преоблякъл се с дрехи, които носел в колата, и се прибрал. Той дал на жена си 200 лв., като обяснил, че са му платили заплата.

Парите са предадени от жена му на полицията. Експертиза на една от банкнотите установява наличие на биологичен материал от пострадалия.

Три съдебно-медицински експертизи показват, че 54-годишният е получил фрактура на черепа, тежка контузия на мозъка, пневмоцефалия, и други тежки травми по главата, множество ожулвания и кръвонасядания по крайниците и гърба. Въпреки многократните оперативни интервенции той е 100% инвалид и все още има опасност за живота му. Вещите лица заключават, че причина за това са нанесените му около 5 до 10 удари. Два-три от тях са нанесени по главата с предмет с голяма маса и със значителна сила.

Днес Добричкият окръжен съд конституира като частен обвинител и граждански ищец пострадалия чрез процесуалния му представител. Той претендира за обезщетение от 150 хил. лв. като частичен иск от сумата от 300 000 лв., които имат право да претендират в последствие.

Съдът изслуша и прие изготвените по делото 8 експертизи. Според заключението на психологичната експертиза подсъдимият е бил способен да ръководи постъпките си по време на деянието и към момента може да участва в наказателния процес.

В обясненията си пред съда Желязков каза, че не се признава за виновен по повдигнатите му обвинения. Той се познавал с пострадалия и през пролетта му бил дал заем, за който отишъл въпросната вечер. Двамата се скарали и 54-годишният мъж му хвърлил 200 лв. на пода. Когато се навел да ги вземе, Желязков бил ударен по главата с метален предмет. Той не можел да си спомни какво последвало и се осъзнал едва на улицата пред дома си. В последната си дума той заяви: ”Осъзнавам тежкото положение на пострадалия. Не съм отишъл да грабя, още по-малко да убивам”.

Адвокатът му пледира, че той не отрича да е причинил нараняванията, но оспорва обвинението за грабеж.

Прокурорът по делото обърна внимание, че събраните доказателства не показват основание, пострадалият да е искал заем от чужд човек. Държавния обвинител акцентира, че не е намерен метален прът, с който Желязков твърди, че е получил удар по главата, и ако има такъв удар, той е бил твърде лек. Не била логична и версията, че подсъдимият се е навел да събира парите от пода, а по-скоро не бил взел останалите пари, защото са паднали и били затиснати от пострадалия. Обвинението поиска наказание от 18 години затвор.

Живко Желязков живее в Добрич, има средно образование, работи, женен е, осъждан.

Присъдата на Добричкия окръжен съд може да бъде обжалвана и протестирана в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Варна.

Добричкият окръжен съд потвърди наложената на Желязков мярка за неотклонение задържане под стража до влизане на присъдата в сила.