Никулден е!

Днес почитаме Св. Николай, архиепископ Мирликийски, Чудотворец. 6 декември е празник на рибарите, моряци, пътешественици и банкери. Днес празнуват и всички, които носят името Николай.

Никулден е!
Днес е Никулден! На този ден почитаме Св. Николай, архиепископ Мирликийски, Чудотворец.

6 декември се отбелязва и като празник от всички рибари, моряци, пътешественици и банкери. Днес празнуват и всички, които носят името Николай и производните от него – Никола, Нейчо, Николина, Кольо.

Св. Николай Чудотворец е живял между 280 г. и 325 г. в Мала Азия. Оставя след себе си спомена за удивителните морски чудотворства при спасяването на кораби и моряци по време на катастрофи.

Смята се, че Св. Никола имал власт над морските ветрове и течения - той има покровителство над морските бури и урагани. Затова в този ден лодките и корабите не плават в открито море. Рибарите, моряците и техните семейства участват в тържествената литургия, а след това организират буйни празненства за празника.

Никулден заема важно място в българската празнична традиция.

На този ден българите приготвят богата празнична трапеза, а основното ястие на нея е рибата.

Преданието разказва, че светецът се е спасил по време на буря в открито море като запушил дупката на лодката си със шаран. Заради това шаранът се смята за жертвена риба на трапезата днес.

Българите почитат Св. Николай и като пазител на семейството, жилището и добротата.