На почти двойно повече посетители се е радвал Зооцентърът в Добрич през 2021 година

Към момента в Центъра за защита на природата и животните в Добрич живеят 86 животни, като най-новото попълнение са холмогорски гъски - руска порода, селектирана преди около 100 години.

На почти двойно повече посетители се е радвал Зооцентърът в Добрич през 2021 година

Като една добра и успешна година определя 2021-ва директорът на Центъра – Християн Христов. 



„Общо казано е успешна годината. Статистиката също говори това. Миналата година, предвид това, че не работихме два месеца между 14 март и 14 май, ние имахме близо 27 хил. посетители, като тази година имаме около 44 000. Това не е малко за малък град като Добрич. Ние имаме различна концепция и разбиране на това каква зооколекция ще представим на посетителите, но смятам, че малко по малко хората започват да разбират значението на тази различна концепция и имаме много помагачи, за което много се радвам. Това, което правим, нямаше да е възможно без подкрепата на хората” – сподели Христов. 

Освен всички дейности, които са продължили през годината и които се увенчават с успех, по време на командировки през годината Християн Христов е успял да установи и бъдещи контакти със свои колеги от други Зоопаркове, във връзка с размени на животни и проекти, които да реализира. 

През изминалата година беше реализиран и проект за облагородяване на част пред административната сграда на Зооцентъра. „Стана много по-приятно и приветливо място, има добри условия за майките с деца, направихме детска площадка и озеленяване. Не беше никак лесно, трябваше да ходя до София за тази растителност, но пък всичко приключи по добър начин” – сподели Христов и допълни, че през годината в центъра са преместили и една от работилниците. „Отиде в един гараж, който не се използваше. Ние го изолирахме и в момента персоналът има много по-добри условия и е много по-удобно за работа. По този начин всъщност сме по-устойчиви във работата си” – каза още той. 

По думите на Христов към момента не достига персонал, което до някаква степен затруднява амбициите му да развива дейността на центъра и да се обогатява зооколекцията. 

„За трите години и половина, откакто работя тук, статистиката гласи, че имаме 47 % повече животни. Не говорим само за птици и малки животни, които не изискват толкова индивидуална грижа. Говорим за едри и преживни животни. Грижата за животните е най-важна, тяхното изхранване и тяхното наблюдение. Ние работим по много комплексен начин с диви животни, които  дори и да имат някакъв проблем, няма да го покажат. Те търпят до последно, просто защото инстинктът на дивите животни е да не показват слабост. Нямаме достатъчно хора за наблюдение на животните, за обслужване, за обгрижване, не говорим само за гледачи, говорим въобще за поддръжката и озеленяването. Успяваме да съберем доброволци за засаждане на дръвчета, всичко това е прекрасно, но какво остава след това. Ние имаме пуснати животни, трябва да се направи протектор на това дръвче, то трябва да бъде мулчирано, увивано през зимата, да бъде поливано. Това са доста грижи, но в дългосрочен план това е устойчиво, защото ще можем да произвеждаме и наши плодове след време, но в тези 4-5 години, докато дръвчетата се установят, ние имаме нужда от човек, който да бъде постоянно на място. Има много мъртва растителност, изсъхнали клони, дори опасни сухи дървета, тези неща аз гледам да не ги изтърваме, безопасността на посетителите и животните е ключов фактор, но няма как да ловим маймуни с трици. Без достатъчно хора е невъзможно, имаме желание, но нямаме възможност” – каза още Християн Христов. 

Центърът за защита на природата и животните в Добрич приема посетители от 10 до 16 часа, като почивният ден е понеделник.