Центърът за защита на природата и животните отново очаква коледните елхички на добричлии

И тази година екипът на Центъра за защита на природата и животните в Добрич приема елхи, които не могат да бъдат засадени. Те ще бъдат предназначени за храна и за разнообразяване на околната среда на животните. Това сподели директорът на Зооцентъра в града Християн Христов.

Центърът за защита на природата и животните отново очаква коледните елхички на добричлии

„Това е един много полезен за нашите обитатели продукт, заради маслата си за тревопасните животни, но също е и обогатяване за всички други животни, например когато поставихме борови клонки на нашите млади емута, въпреки че те не ги ядат, доста им се зарадваха, започнаха да бягат около тях. Това е нещо ново, което им  предоставя едно разнообразяване, а обогатяването на средата в зоопарковете е наистина ключова и много важна тема в световен мащаб” – сподели Христов. По думите му осигуряването на възможно най-голямо разнообразие на обитателите е бъдещето на зоопарковете. 



Зооцентърът приема всякакви дарения, плодове, зеленчуци, храна за животни и дори строителни материали. 

„Добре дошли са всякакви плодове и зеленчуци, мога да дам пример с моркови, тикви, цвеклото е много полезно. Особено сега за зимния период, както се очертава зимата ще бъде по-сурова от миналата, така, че за животните е важно да имат добри нива на калции, на витамини и минерали. Приемаме наистина всякаква помощ, приемаме гранули за кучета, за зайци. Общо взето всеки, който има желание да ни помогне по някакъв начин, е добре дошъл” –сподели Християн Христов и допълни, че в Зооцентъра винаги има нужда от материали, защото винаги се изгражда нещо ново или се поправя вече изграденото. 

„Винаги имаме нужда от материали - било то мрежа, било то кутия видии, по принцип имаме бюджет за тези неща, но когато имаме сигурност работим по-спокойно и знаем, че ще се справим винаги, когато трябва нещо да се действа форсмажорно, защото при нас бързо се случват нещата и днес всичко е наред, а утре вече има голям проблем, който трябва разрешим възможно най-бързо в името на безопасността на нашите обитатели” – каза в заключение Християн Христов. 

Той благодари на всички дарители и покани всеки, който желае да помогне в бъдеще да посети Центъра за защита на природата и животните в Добрич.