Албена Симеонова: Растителните остатъци от лавандулата вече могат да бъдат връщани обратно в нивите

Растителните остатъци, които се получават от изваряването на лавандулата вече ще могат да бъдат връщани обратно в нивите и това ще спести голям финансов ресурс на производителите на лавандула. Това заяви пред журналисти днес депутатът в 45-ото и 46-ото НС Албена Симеонова.

Албена Симеонова: Растителните остатъци от лавандулата вече могат да бъдат връщани обратно в нивите

На среща с журналисти днес тя представи теми, по които екипът на Демократична България от Добрич е работил през изминалата година и по които продължава да се работи. 


Един от най-големите успехи е  във връзка с третирането на лавандуловите остатъци. 

„В нашата област е най-голямата площ, заета от лавандула и етерично-маслени култури. Растителните остатъци бяха третирани като отпадък и производителите бяха да карат на сметището в Стожер милиони тонове остатъци след изваряването на лавандулата. Трябваше да предоставим на министъра доказателство от Института по почвите и Международната федерация на биоземеделците във Франция, които обясняваха, че това изобщо не е отпадък, това са растителни остатъци, които могат да бъдат връщани обратно в нивите и това да спести голям финансов ресурс на производителите на лавандула” – сподели Симеонова. 

Промяната е в наредбата за третиране на отпадъците и е влязла в сила в края на месец октомври. „Министерството на околната среда го направи, след като подготвихме предложения, към които приложихме доказателствен материал, че остатъците от лавандулата не са вредни и не вредят на околната среда, не съдържат опасни вещества и не са по-различни от сламата и слънчогледовия отпадък. Тя се резорбира в почвата и става тор” – сподели още Албена Симеонова. 

През месец февруари Демократична България ще организира в Шабла кръгла маса, свързана със свободното къмпингуване. „На нея ще присъстват всички заинтересовани министерства -  на регионалното развитие, на туризма и на околната среда. Там сме поканили и експерти от зелено движение. Обърнахме се и към Европейската комисия, за да попитаме как да урегулирани на централно ниво нещата. Имаме интересни предложения и мислим, че тази година свободното къмпингуване в България ще бъде урегулирано” – сподели Албена Симеонова. 

Очаква се и промяна в наредбите, която касае защитените територии. „По отношение на Болата в момента върви съгласувателна процедура, преди малко говорих с Министерството на околната среда, колегите казаха, че  всички 30 писма са пристигнали и очакват писмата от Министерството на културата, Министерството на земеделието и това на регионалното развитие. Като стигна до София първата ми работа ще е да се свържа с тези три министерства и ще поискам тази процедура да бъде изпълнена и от тяхна страна, за да може кмета на Каварна да предприеме мерки и да кандидатства към съответните фондове за ремонт на пътя до Болата и буните” – сподели още Албена Симеонова. 

Тя допълни, че след като се структурира новата агенция по горите, Демократична България ще организира форум, свързан с полезащитните пояси в България.  „Тъй като ние сме столицата на тези пояси, сме поискали отделна мярка в програмата за развитие на селските райони, която да касае възстановяването и последващото поддържане на полезащитните пояси. Те се нуждаят от много сериозна поддръжка. Затова очакваме да направим тази дискусия в най-скоро време в Добрич. Мисля ще се излезем с много интересни предложения” – каза в заключение Албена Симеонова.