Демократична България ще следи проекта за развитието на депото в Стожер

Екипът на "Демократична България" в Добрич ще настоява за трайно решение на проблема с отпадните води от Регионалното депо за битови отпадъци в село Стожер.

Демократична България ще следи проекта за развитието на депото в Стожер

Това заяви пред журналисти арх. Надежда Пампорова, председател на  "Движение Да, България" в Добрич.



"Когато говорим за отпадъци винаги успоредно върви и някакво притеснение у хората затова какво се случва с тях. Когато говорим за намаляване на отпадъците в нашето ежедневие, хората трудно приемат, че трябва да бъдат част от този процес, но истината е, че когато се стигне до сметището и до екологичните проблеми, които могат да създадат сметищата, хората са много будни и действително се надига глас. Проблемът, които възниква в момента е предизвикан от проекта за развитие на депото за отпадъци край Стожер" -сподели арх. Пампорова.

Инвестиционното предложение на община Добрич предвижда заустването на деветкилометрова тръба, която ще отвежда отпадните води от депото до басейна на Суха река.

По думите й, вече е изградена пречиствателна станция, която не е въведена в експлоатация. Целта й е да филтрира отпадните води от дъждовете и гниенето на отпадъците в клетките на депото. "Всяка от клетките се простира на голяма площ и не може да бъде защитена от валежи, обясни арх. Пампорова. В клетките се складират отпадъци, негодни за рециклиране, включително органични, които гният и предизвикват замърсяване", каза още тя и допълни, че подобно заустване досега не е имало, но тъй като пречиствателната станция се намира в началото на дерето, водите по естествен начин стигат до Суха река.

"Ще следим преминаването на проектната документация през Министерството на околната среда и водите и ще се убедим, че проблемът ще бъде решен трайно и както трябва", каза още арх. Пампоров.

По думите й към момента отпадните води от депото в Стожер се извозват с цистерни към пречиствателната станция в село Врачанци. Депото приема отпадъците на всичките осем общини в областта и на шуменската Никола Козлево.