Добричкият окръжен съд наложи глоба на бизнесмен, ползвал неправомерно ДДС

Добричкият окръжен съд призна за виновен 53-годишния Балчо Ат. Б. за това, че през месец април 2007 г. в Добрич, в качеството си на управител на „Оазис 59” ООД, избегнал установяването и плащането на данъчни задължения по ЗДДС в особено големи размери – 65 080,49 лв. като използвал документи с невярно съдържание при водене на счетоводството и при представяне на информация пред органа по приходите ТД на НАП – Добрич.

Добричкият окръжен съд наложи глоба на бизнесмен, ползвал неправомерно ДДС
Съдебният състав освободи Балчо Б. от наказателна отговорност и му наложи глоба в размер на 1500 лв.

Делото бе приключено по този ред, след като подсъдимият плати всички дължими на държавния бюджет суми – главница и лихви. Това означава, че деянието, за което предварително му бе повдигнато обвинение, се преквалифицира в по-леко по чл. 255, ал. 4 от Наказателния кодекс, който предвижда наказание лишаване от свобода до 3 години и глоба. Когато предвиденото наказание е до 3 години лишаване от свобода и деянието е било извършено умишлено, законът задължава съда да приложи при определяне на окончателното наказание чл. 78А от Наказателния кодекс – освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание. Изискването е, подсъдимият да не е осъждан, да не е бил освобождаван от наказателна отговорност, да има много добри характеристични данни и срещу него да не се водят други наказателни производства. Предвид тези обстоятелства прокурорът по делото поиска Балчо Б. да бъде освободен от наказателна отговорност и да му се наложи административно наказание – глоба.

Окръжен съд – Добрич, взе предвид че са изпълнени всички условия заналагане на административно наказание, факта, че са възстановени причинените на държавата вреди, както и доброто процесуално поведение на Балчо Б. - при ход на делото той призна всички факти и обстоятелства по обвинителния акт, даде съгласие да не се събират доказателства в съдебното следствие и делото да протече като съкратено съдебно следствие.

Тъй като Балчо Б. е внесъл в държавния бюджет дължимата на НАП сума и лихвите по нея, Приходната агенция оттегли гражданския си иск срещу него, а съдът прекрати производството в тази му част.

По делото е установено, че с два ревизионни акта по данъчна ревизия на „Оазис 59”” ООД, е констатирано, че през 2007 г. дружеството е осчетоводило фактури за покупки на стоки и услуги от две фирми от София. Тези фактури удостоверявали строително-монтажни работи, извършени в хотел в Балчик. Те били декларирани по надлежния ред в съответната месечна декларация по ЗДДС и в дневника за покупки към нея.

Софийските фирми не са извършили ремонтните дейности в хотелския комплекс, но чрез предоставяне на счетоводни документи от тях, „Оазис 59” ООД е получило данъчно предимство, от което е придобило право на неследващ се данъчен кредит. Осчетоводяването е ставало с документи, подписани от безимотни лица от цигански произход. По този начин фирмата е декларирала пред ТД на НАП фиктивни сделки.

Балчо Б. има висше образование, женен е, неосъждан, работи като управител на фирма.