КНСБ иска минимална заплата от 730 лева

Финансовият министър обяви, че тя ще достигне 710 лв.

КНСБ иска минимална заплата от 730 лева

КНСБ поиска минималната работна заплата през тази година да стане 730 лева, вместо анонсираните от финансовия министър 710 лева.



На дискусионен форум за ограничаване на евтиния труд бяха оповестени данни, според които над 870 000 души в България получават възнаграждение, колкото минималната заплата или близко до нея.

"Хората на най-ниско възнаграждение у нас загубиха покупателната си способност през 2021 г. за първи път през последното десетилетие, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Очакванията на синдиката са официалната инфлация за декември миналата година да достигне 8% на годишна база в сравнение с последния месец на 2020 г. Ръстът на минималната заплата не води до спад на заетостта на нискоквалифицираните работници, категорични са от КНСБ.

С най-ниското възнаграждение у нас могат да се купят едва 46 кг сирене, в Румъния - 62 кг, а в Германия - 131 кг, допълни директорът на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ Любослав Костов.

От КНСБ настояват през 2023 г. минималната заплата да достигне 50% от средната. По последни данни това съотношение е 44 на сто.