С концерт на Български Камерен Оркестър - Добрич, културната общественост в гр. Добрич ще отбележи 125 години от рождението на акад. Петко Стайнов

Град Добрич е един от градовете, които ще почетат делото и паметта на композитора

С концерт на Български Камерен Оркестър - Добрич, културната общественост в гр. Добрич ще отбележи 125 години от рождението на акад. Петко Стайнов

На 1 декември миналата година се навършиха 125 години от рождението на Петко Стайнов (01.12.1896-26.06.1977) - виден български композитор, публицист и общественик. В памет на големия български композитор се проведоха и провеждат концерти и изложби в цяла България. Град Добрич е един от градовете, които ще почетат делото и паметта на композитора. Отбелязването на годишнината е съвместна инициатива на фондация „Петко Груев Стайнов“ и диригента на оркестъра маестро Иван Янакиев.


Петко Стайнов, незрящият майстор на тоновото изкуство, е признат като един от  най-видните класици на българската музикална култура, допринесъл изключително много за създаването на българския музикален стил. Значимата му роля се определя преди всичко от самобитното му творчество. Петко Стайнов поставя началото н на българското симфонично творчество и има основополагаща роля за формирането и за развитието на хоровото дело у нас. Той е основател и първи председател на Дружеството на българските компонисти, предшественик на Съюза на българските композитори. През 1941 г. е избран за академик на БАН, по негова инициатива се създава Институтът за музика към БАН. Радетел за изучаването и съхранението на българския фолклор, композиторът е и първият директор на Народната опера.


На 12 януари 2022 г. от 18.30 часа в Огледална зала „Нели Божкова“ гр. Добрич, ценителите на класическата музика ще имат възможността да присъстват на официалния концерт, с който и в Добрич ще се отбележи тази годишнина и който е едно прекрасно начало на тазгодишните концерти в града.

В програмата:

Георг Фридрих Хендел - „Музика на водата“, Сюита № 3

Волфганг Амадеус Моцарт - Концерт за цигулка и оркестър № 4, ре мажор -

солист Божидар Бенев – цигулка

Жорж Бизе - Музика за драмата „Арлезианката“, Сюита № 1

Петко Стайнов - „Ръченица”, из сюита „Тракийски танци“, аранжимент Емил Янев


-

Билети: 5 лв. стандартен/ 2 лв. за пенсионери и учащи, в деня на концерта