Д-р Руслан Николов: Неврохирургията изпрати една от най-добрите си години в цялата си история

Отделението по неврохирургия в „МБАЛ-Добрич“ АД съществува от 1991 година. Преди около пет години, заради липса на кадри, то е заплашено от затваряне, но успява да стъпи на краката си и днес може да се гордее с добър екип от четирима лекари и един специализант.

Д-р Руслан Николов: Неврохирургията изпрати една от най-добрите си години в цялата си история

Разбира се и тук, както в цялата страна, нуждата от повече медицински сестри е хронична, като към момента на пълен график работят само две. 


Идеята за разкриване на филиал на МУ Варна в Добрич е много добра и това ще даде възможност за компенсиране на липсата на медицински сестри в областната болница“, споделя началникът на Отделението по неврохирургия д-р Руслан Николов, който е на тази длъжност от 20 години, започва работа като неврохирург още от създаването на отделението преди 31 години. 

Икономическата ситуация не позволява отделението да е напълно осигурено в техническо отношение, което не е добре, но работим и по този въпрос и се надяваме в скоро време да допълним отделението и с нова апаратура и инструментариум“, категоричен е д-р Руслан Николов. 

През 2021 година в Отделението по неврохирургия са извършени рекордните над 180 операции.  „Неврохирургията изпрати една от най-добрите си години в цялата си история“, допълва д-р Николов и споделя, че не само броят на операциите е повод за гордост, но и фактът, че те са се променили структурно, станали са по-сложни и от различни групи и това дава възможност за още по-професионално лечение на пациентите. Благодарение на достатъчния брой лекари тук всеки пациент усеща достатъчното внимание и съчувствие, освен професионалните грижи на екипа. „Резултатите, които постигнахме през 2021 година, се доближават, а в някои отношения и задминават средните за страната. През настоящата година стремежите ни ще бъдат към запазване на броя на хирургичните интервенции, привличането на нов медицински персонал, както и закупуването на съвременна техника и инструментариум“, споделя още д-р Николов.